Thursday, December 30, 2010

esok cuti!!!woot woot!!

Salam..Tahniah skuad Malaysia..hohoho esok cuti!!!!aku pagi tadi naik bas risau jugak tengok ramai je indon dalam bas, walaupun tahu yang diorang takkan kacau tapi still tak berani nak dok belakang..huhu..risau sebenarnya muka yang penuh keceriaan dan kebahagiaan pepagi ni disalah erti..hehe.
Datang opis pagi ni semua excited dok cite pasal bola bola bola..sampaikan ada kawan-kawan aku siap nak tukar profile picture kat Facebook nak letak gambar Khairul Fahmi..hehe tapi diorang kata nak letak sehari jela, sebagai penghargaan..malam tadi dia dah macam sayur je asyik kena serbu..tapi takpe, dia memang terrer!! Tahun ni jadi kebahagiaan bergandala, hari tu Kelantan menang, skang Malaysia plak menang..
Tadi baca paper ada tulis pasal Rio Ferdinand post kat tweeter dia semalam ucap tahniah kat pasukan Malaysia..terus terfikir..wah!!dia pon tengok ke?huhu..
Tapi papepun, Tahniah Malaysia!!!

Wednesday, December 22, 2010

2 budak kecik...

Hai..kami makan jelly che g beli..mehla makan sama2..


Sedapppp!!!!

Besssttt wooo!!!!


Tibe2..alamak!!jelly adik lagi banyakla..x bleh jadi ni..

Yeshh!!mulakan operasi curi jelly adik!!


Oh no!!!!jelly adik dah habis kena curi!!!!


Wahahaha!!!aku berjaya!!jelly abang dah banyak!!!

Huhuhuhu..pasrah jela..

Monday, December 20, 2010

Sanggupke??

Pagi tadi masa atas bas terdengar berita kat radio pasal ada sebuah shopping complex kat Guangzhou, China anjur pertandingan "buka baju dalam paling cepat" dan pemenang akan memenangi baucer beli belah kat situ..kekekeke..tergelak aku atas bas..nasib baik x ramai orang..dan biasalah benda2 macam ni bukan semua orang suka..ada sorang pengunjung x puas hati kata mesti idea contest tu datang dari orang tua yang gatal..hehehe..gelak lagi. Sebenarnya menurut penganjur, pertandingan tersebut untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan memakai baju dalam..ooohh..tapi kenapa pertandingan buka baju dalam paling cepat? kenapa tak buat pertandingan pakai baju dalam paling cepat?..yela kata nak bagi kesedaran kat orang yang x suka pakai kan...jadinya at least dengan adanya pertandingan tu akan tunjuk kat sesapa yang x suka pakai sebab remeh akan rasa pakai baju dalam ni x amik masa lama pon..tapi kalaulah pertandingan macam ni ade kat Malaysia, agak2nya ada x yang berani mati nak join?kat shopping complex lak tu..huhu..sanggupke??

Lorong khas bas di Putrajaya.

Perlaksanaan lorong khas bas secara percubaan start hari ni sampai 14 januari tahun depan..ni berita aku petik dari laman web KPDNKK.

PUTRAJAYA, 16 Dis (Bernama) -- Perbadanan Putrajaya (PPj) akan melaksanakan Lorong Khas Bas (LKB) secara percubaan mulai Isnin ini hingga 14 Jan depan, dalam usaha meningkatkan keberkesanan perkhidmatan itu, sekali gus menggalakkan penggunaan pengangkutan awam di Putrajaya. Presiden PPj Tan Sri Samsudin Osman berkata dengan pelaksanaan itu, satu lorong akan diasingkan dan dikhaskan hanya kepada bas pada waktu puncak di sebelah pagi bagi memastikan perjalanan bas adalah lancar dan tidak tersangkut dalam kesesakan lalu lintas. "Pelaksanaan LKB ini akan melibatkan Lebuh Perdana Barat, bermula dari persimpangannya dengan Lebuh Sentosa dan terus ke Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSSAAS) dan masa pelaksanaannya pula dari jam 7 pagi hingga 8.30 pagi setiap hari bekerja," katanya kepada pemberita di sini. Samsudin berkata pelaksanaan secara percubaan itu bertujuan menguji kesesuaian dan keberkesanannya dalam meningkatkan kecekapan tahap perkhidmatan bas, selain masalah yang perlu dihadapi bagi pelaksanaan peringkat seterusnya. Beliau berkata hasil percubaan itu nanti akan menentukan sama ada sistem itu wajar diteruskan serta segala keperluan teknikal yang perlu ditangani sekiranya ia dilaksanakan, termasuklah keperluan papan tanda, tanda-tanda di atas permukaan jalan raya dan keperluan pemasangan bebendul jalan untuk pengasingan LKB. "Sepanjang tempoh percubaan ini, kon-kon akan diletakkan di sepanjang LKB bagi tujuan pengasingannya dengan kenderaan lain dan anggota daripada Polis Diraja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan dan PPj akan ditempatkan di lokasi-lokasi strategik untuk memantau dan mengawal lalu lintas," katanya. Samsudin berkata sehingga 3 Nov lalu, sebanyak 3.5 juta penumpang bas dicatatkan pada tahun ini, iaitu peningkatan mendadak berbanding 1.8 juta penumpang pada tahun 2007. -- BERNAMA

Hasil hari first?aku yang selalu thumb pukul 8.00 or paling lambat pon 8.05 minit hari ni terpaksa thumb pukul 8.31..selalunya dari sentral ke ofis naik bas 902 lalu ikut highway ambil masa 15 minit je hari ni jadi 40 minit. sampai ofis ramai lagi x sampai..mesej2 tersekat dalam jam rupanya..
kalau hari ni aku turun pkul 7 dari cyber smpai kol 8.31, jadi esok aku kena turun dari rumah pukul brape ye?..huhuhu..

Thursday, December 16, 2010

Hear Me

Semalam xde niat pon nak tengok movie ni, tapi tetiba stumble upon this movie..tengok review ramai yang dok puji cite ni jadi aku pon dah alang2 xde keje time tu tengok jela cite ni. Hear Me lakonan Eddie Peng ngan Ivy Chen..masa tengok plakon die, aku first bajet ni salah satu cite yang plot ntah ape2 tapi femes sbab plakon2 dia je..hero ngan heroin dua2 comel..tapi tula silapnya..len kali x leh wat presumption membuta tuli. cite ni bagi aku ok sangat..kena ngan taste aku..
cite ni sangat comel dan sweet yang amat..haha paling best mak ayah laki ni sangat sporting..memang sayang sungguh kat anak dia..oh sebabkan cite ni dah lama (tahun 2009), jadi x salah kalo apa yang aku tulis ni contain spoiler pon..
cite ni pasal laki ni delivery boy (lepas habis college die tolong kat restoran mak ayah dia) yang jatuh cinta pandang pertama kat pompuan ni masa die hantar makanan kat kakak pompuan ni. pompuan ni plak tinggal ngan kakak dia sorang perenang..demi kakak dia, dia sanggup keje pagi petang nak sara hidup supaya cita2 kakak dia nak jadi perenang professional tercapai..dan cite ni banyak senyap je..sebabnye diorang banyak guna sign language..yup dua beradik ni ada hearing impaired..dan nasib baikla laki ni pon penah belajar sign language masa kat college jadi x susahla diorang nak communicate..nak dijadikan cite, pompuan ni ingatkan laki ni pon ade masalah pendengaran jugak..disebabkan tu dia tolak laki tu..bagi dia kakak dia paling penting jadi kalo dia couple ngan laki tu, nanti kakak dia sorang2 dan dia xde masa nak jaga 2 orang..sebabnya ada skali tu masa dia kua ngan laki tu, ada kebakaran kat umah dia dan kakak dia masa tu tertidur kat dalam rumah..dan disebabkan terlalu banyak sedut asap, jadi kakak dia terkeluar dari team renang..jadinya, disebabkan rasa bersalah, jadi pompuan ni pon xnak jumpa dah ngan laki ni..laki ni plak ingatkan pompuan tu marah kat dia sebab dia tak bagi pompuan ni bayarkan makan diorang guna duit syiling..jadinya, startla laki ni wat macam2 cara nak pujuk pompuan ni..bagi hadiah tabung swan (sangat cantik ok), jadi pokok tunggu kat depan umah pompuan ni..hantar mesej sorry panjang2, wat dialog sdiri kat msn chat kononya pompuan tu balas tengah chat ngan dia..sangat comel dan klaka.
nasib baikla kakak pompuan ni baik..jadinya, lepas berbakul2 nasihat kat pompuan ni (part dia ngan kakak dia sangat sedih) barula pompuan ni terima laki tu..part last memang klaka dan sweet..masa laki tu bawak balik pompuan tu jumpa ngan mak ayah dia, beriala mak ayah dia tulis kat kertas utk communicate ngan pompuan tu..dan yang best tu, mak ayah dia yang propose pompuan tu soh kawen ngan anak diorang..huhu..comel betol..menggelabah laki tu bila dengar pompuan tu cakap "i do"..haha tu 1st perkataan pompuan tu cakap sepanjang cite ni..rupanya diorang dua2 salah faham..pompuan tu ingatkan laki tu ada masalah pendengaran..dan laki tu pon ingatkan pompuan tu yang ada problem..tu pasalla pompuan tu x penah bercakap ngan laki tu..huhu comel je.
tapi apa yang aku suka dari cite ni bukanlah disebabkan kecomelan dan kesweetan semata2. aku suka dalam cite ni diorang x prejudice langsung ngan orang yang hearing impaired ni..apa yang orang lain boleh wat, diorang pon boleh buat..contohnya masa pompuan tu tanya laki tu nape x bagitau yang dia boleh dengar, dan bile laki tu kata diakan keje delivary, mestila boleh dengar..pompuan tu terus balas balik, apa kaitan boleh dengar ke tak dengan keje delivary? dan mak ayah laki ni pon setuju ngan pompuan ni.
satu lagi aku suka ialah hubungan kekeluargaan dalam cite ni..camne mak ayah laki ni sangat understanding dan boleh terima sesiapa pon yang anak dia suka..dan diorang sangat sayang laki ni..mak dia suka marah2 laki ni kat depan tapi tiap kali dia marah, mesti dia akan suruh husband dia g pujuk laki ni.ayah dia pon best gak..bila dia tahu anak dia suka pompuan yang ada masalah pendengaran, dia siap prepare sign language dia sdiri. kalaula semua mak ayah sporting macam mak ayah diorang, mesti takde masalah macam lari rumah, biadap ngan mak ayah..etc2.
tapi apa yang pasti, aku puas hati tengok cite ni.

Wednesday, December 15, 2010

kerana mulut...

Kat rumah aku, family aku paling pantang orang mencarut..contohnya kalo dok cakap2 pastu nak marah ke or even gurau je tercakap bodoh ke, gila ke ba** ke, bengong ke, mcm2la memang cari nahas je..nak2nye kalo yang dengar tu ayah aku..ooh..memang saja cari pasal.
ingat lagi masa sekolah rendah dulu, biasala kecik2 otak muda, fikiran x matang, senang jela terikut ngan orang sekeliling..jadi kalo kat sekolah tu, dah biasa sangatla mencarut ngan kengkawan.time tu kalo sebut benda2 camtu kononnya up to date la, cam bangga je..jadi benda tu terbawak2 sampai ke rumah..ada sekali tu masa aku marah sangat ngan abang aku, terkeluarlah segala benda, makhluk ntah ape2 lagila..sekali kebetulan ayah aku ada kat situ..apa lagi, terus melekap batang paip kat paha..sakit woo..dahla masa tu skolah rendah baru..kecik lagi..bukan stakat tu, aku rasa berbakul2 ayah aku marah kat aku..tapi time kecik2 dulu biasala, kalo kena marah bukannya nak insaf, lagi buat adala..sempatla dlam 3,4 kali kena ngan ayah aku sbelom aku totally stop mencarut..dan aku rasa otak aku macam kena cuci dek ayah aku sebab lepas tu, aku memang x suka kalo dengar orang mencarut..especially kalo perkataan tu ditujukan kat kengkawan dia. dan nasib baik jugak, masuk sekolah menengah aku kawan ngan budak2 yang x suka mencarut gak walaupon kami bukanla baik sangat (nama kitorang selalu naik kalo time ada kem disiplin-tapi kami x buat benda jahat ye..stakat makan nasi lemak time cikgu ngajar, ponteng kelas, tido dalam kelas, bawak komik,benda camtu apala sangat kan..)..
jadi skang kalo aku dengar orang cakap2 ngan kengkawan dia, pastu cakap "babi ko" (contohnya)..mesti aku akan cakap.."ooo kawan dia babi rupanya.."
mak aku selalu pesan, kalau nak marah sekali pon, jangan cakap ikut suka mulut je, kata2 tu kan doa, nanti lama2 perangai orang tu pon akan ikut apa yang kita cakap..nak2nya kalo mak ayah time nak marah anak2, jangan cakap anak tu degil, x dengar kata, bodoh, x pandai etc..nak marah macam mana skali pon, ckapla bertuahnya budak ni, cerdik betul, or kalo mak aku die suka sebut "jughuh betol"..jughuh tu maksud dia cam baik/bagus/sopan..camtula..x ke sedap je telinga mendengar..dan insyaallah mana tau jadi betul2 budak tu ikut apa yang mak ayah dia cakap.
tapi jujurnya aku pon kadang2 terlepas jugak kalo time cam marah..tapi xdela yang dahsyat2 sampai semua jenis makhluk terkeluar..selalunya aku akan sebut.."x cerdik betol!!" or kalau kasar sket pon "macam bodoh je"..dan kata2 aku selalunya x ditujukan kat kengkawan or family aku..kalo kat diorang, nak marah macam manapun aku akan kata.."Ya Allah..apa ke bijaknya/apa ke cerdiknya/bagus betol!!!"..macam tula lebih kurang.

Monday, December 13, 2010

pusing lagi...

angin pusar-pusar cuba menerobos keluar..
mahu kemana kamu sang angin..
cuba tetap di situ..
jangan diributkan lagi fikiranku...
jangan dikalutkan lagi benakku..

aduh..kepala seakan membesar, otak seakan mengecil..

Sunday, December 12, 2010

lesen punya pasal..

Hari jumaat hari 2 aku g interview kat Dataran Sunway.dahla first time p Damansara sorang2.Nasib bek ade kawan kat area situ,lehla aku tmpang tido..(time kasih kawan, bawak aku g jejalan area c2 walopon aku nengok x larat benor dah die ngan perut memboyot..tapi siyes kamu sangat2 comel)..
Aku turun dalam kol 8.15 dari umah die naik bas rapid 88 p Dataran Sunway kat Padang Kota..tupon bantai je naik sbb kawan aku pon x penah naik bas kat area c2..nasib baikla ada budak depan aku tu pon nak turun kat c2 jugak,jadinya aku ikut je die..tapi turun c2,satu hal plak nak kena cari company tu..3 orang aku tanya mana tempat tu,tiga-tiga bagi aku jawapan len2..nasib baikla setelah aku berpenat lelah cari, aku rase cam satu Dataran tu aku pusing, jumpala jugak..masuk situ lepas tunggu dalam sejam, dan smpatla jugak aku beramah mesra ngan 3 calon2 lain,baru diorang panggil masuk sorang2..dan aku orang first kena interview..cuak jugakla..masa masuk tu diorang tengah tengok resume aku(aku x letak CGPA woi).Alhamdulillah,interview tu cam ok jugakla..dan mase tu aku cam ada possibility ntuk dapat sebab dua2 interviewers tu dok bincang depan aku diorang nak letak aku kat cawangan mana..masa mula2 die tengok qualification aku pon die kate aku over qualified..(tu pasal korang tak tengok aku punye CGPA..haha)..tapi yang spoil tu,bila die tanya aku ada lesen ke?takkan nak tipu kan..jadiknya berterus terangla aku..terus dia tepuk dahi menyandar kat kusi empok die..4,5,6 kali dia tanya aku nape takde lesen???lastnya, lepas bincang ngan partner die, dia cakap kat aku, dia sebenarnya dah memang suka nak amik aku keje dari awal2 lagi,tapi sebabkan aku takde lesen,jadiknya kalo ada calon lain yang dia suka jugak dan ada lesen, maka bertuahla orang yang ada lesen tu..aku pon takpela,kalo rezeki aku,dapatla..kalo bukan rezeki aku, aku stay jela kat tempat keje aku skang ni..
tapi aku memang nak amek lesen..x kirala dapat ke tak keje tu, aku tetap akan amek lesen..aku dah berjaya beranikan diri aku...(sungguh..dulu aku takut gile nek keta dok depan..cuak kot.tapi Alhamdulillah skang aku dah ok).

Wednesday, December 8, 2010

Harry Potter-Three Short Stories

Salam.hari ni sambil2 wat keje jalan2 kat tenet cari buku free terjumpa buku ni.."Harry Potter-Three Short Stories"..tapi ni bukan official punya buku..ini hanyalah fan fiction semata2..first citer pasal Prof Mcgonagall, 2nd pasal Charley Weasley (abg Ron tu) dan yg 3rd bacalah sdiri sbb yang ni memang sedih..huhu..jadi bagi sesape yang rasa cam tak puas baca Harry Potter blehla download buku ni kat link ni..free je..cuma kena register jadi member dulu.
http://www.feedbooks.com/userbook/10863/harry-potter-three-short-stories

Tuesday, December 7, 2010

Just the way you are

"Just The Way You Are"

[Verse 1]
Her eyes, her eyes
make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
falls perfectly without her trying
She's so beautiful
And I tell her everyday (yeahh)

I know, I know
When I compliment her she won't believe me
And it's so, it's so
Sad to think that she don't see what I see
But everytime she asks me "Do I look okay?"
I say

[Chorus]
When I see your face
There's not a thing that I would change
'Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile
The whole world stops and stares for a while
'Cause girl you're amazing
Just the way you are


[Verse 2]
Her lips, her lips
I could kiss them all day if she let me
Her laugh, her laugh
she hates but I think it's so sexy
She's so beautiful
And I tell her everyday

Oh you know, you know, you know
I'd never ask you to change
If perfects what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking if you look okay
'Cause you know I'll say

[Chorus]
When I see your face
There's not a thing that I would change
'Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile
The whole world stops and stares for a while
'Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are

ermm...best kan kalo yang tersayang cakap camni kat kita kan...hahahaha..this is just my wishful thinking..bilala nak ada yang tersayang pon tak tau. asyik pergi kenduri kawan2, adik2 jer..pastu tiap kali mesti orang tanya, "kak ji bila lagi?"..oh kalaulah aku ada jawapannya, kompem aku dengan konfidennye jawab.."insyaallah nanti kak ji jemput"..tapi buat masa skang, skema jawapan aku ialah.."tak taula lagi, insyaallah kalo ada jodoh adala tu"..haha sedih tak jawapan!!!please stop this nonsense ok ji..sila sedar kesalahan sendiri ye..
 hari ahad lepas sorang sahabat bagitau aku.."kak ji, mak saya cakap, kalo kita tolak lamaran yang baik 3 kali, nanti kita susah dah nak dapat jodoh.."..haha terkedu tergamam kot aku.pastu dalam otak dok wat calculation.."dah berapa kali aku tolak ye?..macam apa yang aku alami tu kira lamaran jugak ke??"..pastu wat conclusion nak sedapkan hati.."takpela,dah bukan jodoh aku nak wat camne.."..
dan aku tanya balik hati dan akal, kenapa tolak ye?.
.akal jawab.."aku masih belum bersedia sebab banyak lagi benda yang aku nak capai..aku nak keje tetap dulu, aku nak kumpul duit banyak2 dulu, aku nak stabilkan diri sendiri dulu"...
..tapi hati jawab.."aku sebenarnya takut..takut untuk berdepan dengan kenyataan kalau yang tersayang tak dapat terima aku seadanya..low self esteem.macam iklan fair & lovely tu, bila Juliana Evans cakap "kecerahan saja tak cukup kan"..aku pon macam tu jugak "luaran saja tak cukup kan"..aku nak yang boleh terima segala keburukan aku..(maklumlah aku ni banyak yang buruk dari yang baik..huhu..saya sedar itu dan saya cuba untuk baiki sebaik yang mampu)".
kemarin salah sorang abang aku cakap.."nak jadi anak dara tua ke?"..hahahaha ayat tak leh blah!!
pastu hari tu ayah aku wat statement sedih.."sempat ke tak la ayah nak tengok anak pompuan ayah sorang ni kawen"..haha tak terkata apa aku..huhu
lastnya aku cakap kat mak aku, aku serah kat dia je..kalau ada orang masuk melamar, kalau mak ngan ayah aku berkenan, suka hati diorangla nak terima ke tak..sebab kalau ikutkan aku, memang tak kawin sampai ke tua la..(walaupun semenjak dua menjak ni memang aku rasa nak membujang je sampai ke tua..huhu..ish..Astaghfirullah...)..

tapi kan ji sayang..tiap orang kan Allah dah tentukan jodohnya..tiap orang ada gilirannya..ajal maut, jodoh pertemuan di tangan Allah..cuma lambat atau cepat je...bila tiba masanya, Allah akan bukakan pintu hati kita..maka terimalah seadanya..segala yang ditentukan oleh Allah ada hikmahnya..Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya..jadi percayalah pada janjinya ji..berpeganglah pada agamanya..insyaallah hidup akan bahagia..

Monday, December 6, 2010

Salam Maal Hijrah..

Semalam ke majlis kahwin kawan. aku tak sure plak nama tempat tu tapi dia atas sket dari Tanjung Karang..dalam 3 jam lebih gakla atas keta baru sampai..sebenarnya diorang nikah dah seminggu lebih dah tapi mase belah pompuan hari tu aku tak leh g..kat Kedah tu. semalam plak belah pengantin laki dan kebetulan kawan aku kena jadi pengapit ajak tumpang keta die. Alhamdulillah sampai jugak..Tahniah buatmu kawan..semoga kalian berdua dirahmati Allah dan bahagia sentiasa, kekal hingga bertemu di Syurga.

Malam tadi dalam pukul 10 lebih dapat mesej dari kawan seuniversiti a.k.a seopis membawa perkhabaran sedih..Anak kedua kawan aku yang juga kawan seuniversiti dan sesekolah menengah meninggal dunia selepas 4 hari kat hospital..INNALILLAH..aku tumpang sedih..anak kawan aku tu baru umur 5 bulan.Sampai ke akhir hayat aku tak sempat tengok anak kedua kawan aku tu..tengah hari tadi kawan yang ada kat Kelantan tepon bagitau yang kawan aku ni tak tidur,tak makan sedih mengenangkan bayi dia..sapa yang tak sedih kalau anak yang dikandung sembilan bulan, disusukan, dijaga, disayangi sepenuh hati meninggal dunia..kalau ada yang tak sedih tu,memangla hati kering..
Takziah kawanku..tabahkanlah hatimu..sesungguhnya Allah lebih menyayangi bayimu..InsyaAllah, Rayyan akan menuggumu di Syurga.

Monday, November 29, 2010

bila hati dah panas..

salam..hari khamis hri tu masa blik keje naik bas Nadi, adala sorang akak/adik ni dok depan aku.Pastu husband die kot kol. disebabkan aku dok btul2 blakang die dan bagi sesape yang x penah naik bas Nadi, ada bas yg seat antara depan  n belakang xdela jauh sangat.jadinya nak x nak aku pon terdengarla jugak perbualan diorang..masa yang perlahan tu aku xdela dengar sangat tapi disebabkan sis kat depan aku ni makin lama makin kuat plak volume die, jadinya aku pon dengan scara x langsung pasang telinga..die marah kat suami die rupanya..bertekak kat dalam tepon sampaikan lepas tu satu bas kot leh dengar..dan yang paling syok tu, driver bas tu sampai tutup radio (busybodyla plak kan..huhu)..
yang aku nak sampaikan kat sini bukanlah isi pergaduhan antara die dan suami dia (walaupun aku tahu (accidentally)) lantak diala pasal apa..tapi yang aku nak bagitaunye, sangat x sesuai kalau nak gaduh ke bertekak ke, kat atas bas or mana2 public transport..dan x kisahla kalau anda bertekak berdepan ke or dalam tepon..sangat tak sesuai ok..memangla orang tak kenal kamu or husband kamu..tapi benda2 macam tu mengganggu orang sekeliling..nak2nye orang macam aku ni yang akan kecut perut dan berdebar giler dan sampai satu tahap boleh cam nak nangis bila dengar orang gaduh,bertekak,marah dan seumpama dengannya kat depan aku..mungkin dia marah yang teramat tapi x boleh ke tunggu sampai rumah dulu baru gaduh..aku x kisahla korang nak bertumbuk ke apa ke kat rumah tapi ni dalam public transport dok terjerit2 marah2 maki2 husband kamu ni apehal..silalah jaga maruah kamu dan suami kamu..mungkin sesetengah antara kita tak kisah benda2 camni kot..yang tak kisah tu lantak kamula...
(peringatan untuk diri aku sendiri nanti kalo dah kawen..huhu..)

Wednesday, November 24, 2010

Terima kasih kamu...

Manusia ni ada macam2 jenis,macam2 perangai..setiap orang punya perangai masing2..punya tabiat dan kesukaan masing2. Kalau semuanya sama je, mesti tak best kan? Bayangkan kalau kat dunia ni semua orang pakai baju yang sama, kereta sama, rumah sama, warna sama, spek sama, kasut sama..hahahaha memang macam pelik je rasa kan? tak best langsung!!! Macam jugak adik beradik, bayangkan kalau ada 3 beradik dan semua suka pada orang yang sama..Haa..tak ke naye kalo camtu? Dalam hidup ni mesti kena ada variety..barulah dinamakan “hidup”..Sifat dan perangai pun semua lain2..mungkin ada yang kebetulannya sama..tapi x semuanya 100% exactly the same.

Jadi, jangan dihina atau dikutuk orang yang punya perangai yang pelik ataupun perangai yang lain dari kita..kalau kita tak boleh terima perangai atau sifat dia pon, apa hak kita untuk kutuk orang sesuka hati? Kita dok kutuk orang, kita ni sempurna sangat ke? Baik sangat ke? Kita tak suka perangai dan cara dia, orang lain pon mesti ada yang tak suka dengan perangai dan cara kita…bayangkan kalau orang kutuk kita, apa kita rasa? Sedih tak? Mestilah sedih..kadang2 sampai marah gile kan?sesetengah orang mesti fikir “ikut suka hati akula..ko sibuk pehal?bukannya aku susahkan ko…etc”..haa..kalau kita sendiri takleh terima kutukan orang lain, jadi janganlah kita sendiri jadi pengutuk…

Tapi lain pulak dengan teguran dan pandangan…selalunya teguran dan pandangan tu bertujuan untuk kebaikan kita..tapi dengan syarat orang yang memberi teguran dan pandangan tu mestilah guna cara yang berhemah. Kalau tak kena cara, teguran dan pandangan pon boleh dianggap sebagai kutukan. Kadang-kadang tak ramai yang boleh terima dengan baik teguran dan pandangan orang lain. Biasalah manusia..kadang2 ego tinggi sangat. Tapi apa salahnya kan kalau berlapang dada terima pandangan dan teguran orang lain? Setiap teguran dan pandangan tu untuk kebaikan kita juga..lainlah kalau yang bertentangan dengan Islam..itu memang tak patut terima.. contohnya kalau kita pakai tudung besar yang menutupi apa yang wajib ditutup dan baju besar yang memang tak menampakkan shape langsung..pastu ada kawan kita bagi pandangan suruh kita ubah penampilan suruh kita pakai baju yang bershape bagi nampak moden sikit ke,tudung singkat yang menampakkan segala apa yang ditutup sebelum ni, lilit2 sanggul tinggi macam ada buah tembikai kat dalam tudung ke..haa, itu memang tak best…ubah penampilan tak salah, tapi jangan yang terlampau dan bertentangan dengan Islam sehingga meninggalkan syak di hati orang yang melihat..

Kalau teguran dan pandangan yang membina, patutlah kita terima dengan baik..yang mana kita boleh ubah, kita ubahla..tapi kalau memang kita tak leh ubah dan apa yang kita tak leh ubah tu tak mendatangkan mudarat pada kita dan orang lain..takpela..jangan dipaksa diri..take it slow..



Saturday, November 20, 2010

Selesanya ber"sila"...

Saudari,

-Sila cari tempat yang sesuai untuk berbual dan bukan menghalang laluan orang ramai. (dan sila bagi laluan kat orang lain dan bukannya menjeling bila orang minta lalu).

-Sila cover gelak kamu dan jangan mengilai macam ----- di tempat2 awam yang kebanyakan orang sekeliling ialah orang2 tua dan anak2 kecil yang sedang "cuba" untuk tidur.(walaupun takde orang tua silalah jaga adab kamu sebagai muslimah yang bertudung).

-Sila jangan potong barisan.(kesianla kat orang lain yang dah lama beratur tapi kamu senang2 je menyelit).

-Sila jangan buat cerita macam2 dan mengumpat sana sini sedangkan kamu tak tahu pun kesahihan cerita yang kamu jaja tu. (walaupun cerita tu betul,kenapa kamu nak burukkan orang lain?bertambah2 dosa kamu).

-Sila jangan bermuka-muka dan ambil kesempatan dengan kesusahan orang lain. (kalau kamu tak suka dengan seseorang, tak perlu bising2 menghasut sana sini, cukup sekadar kamu diam saja..kamu tak suka tak semestinya orang lain pun punya pandangan yang sama dengan kamu. Jangan kerana cerita kamu menyebabkan namanya tercemar..).

-Sila berlapang dada dan bersangka baik dengan setiap perkara ataupun kata2 yang disampaikan. (mungkin mereka tidak berniat buruk..dan bukankah setiap yang terjadi itu ujian dari yang maha Esa supaya kita sentiasa beringat?)

-Sila jangan bercakap besar dan bermegah-megah mencanang dan mengutuk segala bagai kiranya kamu tidak mampu ataupun tidak pernah melakukan apa yang kamu hebahkan.(kamu bercakap dan mengutuk orang lain mengenai solat dan aurat walhal solat dan aurat kamu pun tidak terjaga..tidak salah untuk kamu mengingatkan orang lain mengenai pekara tersebut tapi janganlah kamu mengutuk sehingga tersebar keaiban orang lain. Kita saling ingat mengingati dan muhasabah diri).

Kita insan biasa bukanlah sempurna...
kita punya banyak cela...
tapi di dunia, kita bukanlah sebatang kara...
kita punya saudara yang boleh diajak berbicara...
kita punya mereka yang menyayangi kita...
takkan mereka biarkan kita hanyut di lautan dosa...
kerana tujuan dan impian kita adalah bersama diSyurgaNya...

Wednesday, November 17, 2010

Aidiladha 2010...

Salam...hari ni kali kedua aku tak balik beraya kat kampung time raya korban..first time mase kat U dulu..time tu tak balik cos time exam..ingat lagi pagi2 aku, khairul a.k.a kak mad ngan firdaus a.k.a kak wan p solat raya kat masjid  UIA ngan students foreigner..tapi nasib baikla ramai gak student kite yang x balik raye macam kitorang..pastu lepas solat raye, cadangnye nak g makan kat HS Cafe tapi kedai yang bukaknya satu je..tu pon ramai foreigner ngah tgu nak makan..lastnye kitorang bawak diri ke tasik..dudukla kami bertiga melayan perasaan kat situ..sambil2 lepas tu memasing kol parents memasing...sedih2la sekejap tapi takdela sampai nangis..kebetulan plak kat seberang tasik adela plak satu couple ni ngah dok "mesra2" terlebih yang buatkan mood kitorang mmg spoil habisla..lastnye kitorang wat keputusan utk g JJ Wangsa Maju..jadiknye satu hari tu dari pagi sampai ke petang kitorang beraya kat JJ..dekat maghrib baru balik..dan malam tu memang rezeki murah sangat bila kengkawan yang umah dekat datang bawak makanan dari rumah..dapatla merasa rendang, ketupat segala bagai..Alhamdulillah..
Tapi time tu aku tak sedih sangat sebab memang dari awal lagi dah niat tak nak balik...
ini kali kedua aku tak balik raya..bukan tak nak balik tapi...
kes die camni..dah sebulan aku beli tiket balik raye..aku beli tiket 16/11 jam 9.25 pagi naik kat Putrajaya Sentral bas Skyview..aku sampai kat sentral kol 8.50 pagi..aku tunggu sampai pukul 9.30 pastu aku g tanya kat kaunter bas..die kate bas tak datang lagi..jadinya aku g tunggu lagi..tunggu punya tunggu sampai 10.30 aku dah rasa lain macam dah..tengok sekeliling pon dah takde orang yang macam nak balik kampung..tinggal aku ngan sorang mamat ni je..pastu aku tengok mamat tu p kaunter pastu terus angkut bag naik lif..aku dah tak sedap hati aku g tanya kat kaunter..kat sebelah kaunter tu ade 3 orang budak pompuan lain yang dok tgu bas..aku x taula kalo diorang pon tengah tgu bas yg sama ngan aku...brader kat kaunter tu kate bas ade 3 buah rosak..pastu die kate bas aku dah jalan..dah lepas dah!!!aku dah pening dah..bila masa plak bas tu datang??tadi kate tak sampai lagik..aku dari kol 8.50 dok tercongok tunggu kat situ pastu tiap kali bas datang aku g tengok takde plak bas aku...nak kata aku g toilet memang aku takde g memane...arrrghhh!!!!!!!bile aku cakap camtu..brader tu memang nak salahkan aku kata aku tak tengok...
aku tanye gak ade lagi tak tempat kosong utk malam ni ke pagi esoknye ke tapi nak wat cane dah time raya camni memang takde kosongla..lastnya aku memang pasrah jela angkut bag naik bas rapid balik ke Cyber semula..malas aku nak bertekak ngan die sebab aku tau lastnye mesti die kate aku jugak yang salahnye..
masa tu memang aku tengah tahan nangis dah..aku sangat2 excited kot nak balik beraya kat kampung..plak tu abang no3 aku nak wat Aqiqah utk anak sulong die...aku tak kol mak aku lagi mase tu cos aku tau kalau aku kol time tu memangla habis satu bas tu bleh tengok aku nangis..
sampai je umah aku terus kol mak aku...tapi mase ayah aku angkat phone aku bleh cakap lagi tapi bila mak aku cakap helo je aku terus takleh nak bersuara langsung..aku menangis gile2 dulu time tu sampaikan mak aku pon naik risau..lepas tu baru aku leh cite kat mak aku apa yang jadi..mak aku cool je dengar aku cite (aku tau mak aku sedih tapi disebabkan die dengar aku nangis gile2,tu yang mak aku tak tunjuk yang die sedih tu..)..
mak aku kata takpela..semua yang jadi tu bersebab..mungkin ade hikmahnya aku tertinggal bas..mungkin bas tu ade pape ke,tersekat banjir ke,ape ke..(aku tau mak aku nak tenangkan hati aku)..
lepas aku dah ok sket mulala siri sakat menyakat dari abang ngan ayah aku..mula2 ayah aku kol..aku angkat je terus ayah aku nyanyi lagu dendang perantau..hahahahahaha..memang masa tu aku tak jadik sedih dah..pastu abang no4 aku plak kol..aku ingatkan apela..tapi bila aku angkat tepon,die gelak je pastu terus die letak tepon..
tapi pagi tadi masa aku kol mak aku,aku cakap ngan abang2, adik ngan ayah aku dulu..mintak maaf through phone jela..semua hepi2 makan nasi beriani mak aku wat..(rugi!!!!!!!!)aku pon tumpang hepi bila diorang semua hepi..Tapi aku sedih giler masa mak aku cakap masa die g solat sunat aidiladha, bila die dengar takbir die nangis teringat kat aku..waaaaaa!!!!!aku pon sedih jugak!!!!dan2 tu aku nangis..murah sungguh air mata aku 2 hari ni..tapi takpe,murah untuk mak ngan ayah aku tak rugi..

Aku kalau dah memang dari awal lagi aku tau yang aku tak balik,aku takkan sedih sangat..sebab xde pape expectation..tapi bila time aku memang sooooo excited nak balik,dan dah rancang segala bagai..siap aku beli tudung baru lagi untuk mak aku..memang aku sedih sangat99..

Tapi papepon..SALAM AIDILADHA...

Monday, November 15, 2010

family day

12-14/11/2010 family day kat AnCasa Resort Telok Kemang, PD..walaupon memang malas yang amat nak p sane tapi sebabkan aku teramatla suka benda free jadinya kugagahkan jua jejak ke sana.yela,bila lagi nak merasa dok kat resort ****,***** kalo x time camni..
overall tempat tu memang best..dapat apartment 3 bilik yg besar..dok plak 3 org je.dapur pon besar..semua cukup lengkap ngan peti ais, meja makan, cabinet segala bagai..washing machine ngan dapur je takde..
makanan plak walaupon x berapa banyak choice tapi best..sambal belacan best..semua bestla..ala2 kampung..ulam pon banyak..sedap2.
kalo family day cam biasala pagi2 lepas breakfast n amek gambar reramai ade telematch..mase ni mmg semua kn join kecuali yg pregnant n kena jaga baby..aku rasa permainan paling buruk lantak sepanjang aku join family day kat memane ialah "chicken run"..pemain kena kepit bola kat celah kangkang,dan kedua2 belah ketiak pastu kena lari atau lompat...tobat memang lepas ni aku xkan main dah game ni..dalam dok geram tu dapat gak group aku no 2 overall dari 6 group len.
pastu petang tu reramai turun lawan bola tampar..huhu last aku main bola tampar masa darjah 5 dolu..best2 walaupon lepas tu tangan aku lebam sampai hari ni x hilang..lepas habis tu reramai g makan ABC kat tepi pantai..teringin gak nak main banana boat tapi mak aku awal2 dah pesan jangan main air laut..huhu..terbantut niat.
malam tu macam biasala dinner, semua pakai cantik2 walaupun tahun ni takde tema dan takde hadiah untuk dress tercantik..ada pertandingan karaoke,cabutan bertuah yang hadiahnya banyak giler tapi satu pon aku x dapat..
Tapi dalam dok hepi2 tu ade gak benda x best yang jadik..ni masalah bila si pemberi x sedar yang kata2 dia tu dah buat si penerima terase hati..macam2la..walaupun bagi aku yang sebagai pendengar je ni memang raser benda tu gurauan je tapi hati masing2 kan..interprete pon lain2..mungkin si penerima tu tak faham ataupun memang dia dah ada masalah lain time tu..jadinya campur2 semua benda tu yang buatkan die jadik sensitif amat tu..dan benda yang aku rasa kecik ni dah terbawak2 ke opis hari ni..sampaikan bila si pemberi ni tegur pon die bleh wat derk je..bagi aku benda yang dah lepas tu biarlah..lagipun si pemberi dah minta maaf pon walaupun die takde niat untuk kecikkan hati si penerima ni..tapi siapalah aku untuk bagi pandangan ataupon nasihat kat orang yang lebih senior dari aku..habisnya kat sini jela.

Overall family day kali ni kalau bukan disebabkan bola tampar ngan ABC aku bagi 45% je..tapi sebabkan benda 2 tu aku bagi 70%.

Thursday, November 11, 2010

lewat...

Sudah lewat…
masih tercari-cari..masih ternanti-nanti..masih tertanya-tanya…

Sudah lewat…

masih tidak punya jawapan…

Sudah lewat…

senyum masih ada..serinya pula tiada…

Sudah lewat…

mata sudah kering..hati terus menangis…



Sudah lewat…

Wednesday, November 3, 2010

"kamu"

Penat aku penat…

Penat hati dan akal…

Penat memikirkan kamu…

Kutanya hati..kutanya akal..

Kutahu kamu ada disitu…

Tapi kenapa diam padaku?

aku perlu kamu…

Kerana kamu harapanku…

Tanpa kamu hanyutlah aku…

Tanpa kamu musnahlah hidupku…

Tanpa kamu semua pengorbanan dan usahaku jadi debu…

Kamu yang diam di situ…

Bersuaralah padaku…aku perlu kamu…



Tuesday, November 2, 2010

komik dan aku..


video

Komik..aku start baca komik dari kecik lagi..boleh dikatakan aku belajar membaca dengan komikla..tak boleh nak kata apela kan..dah adik beradik semua laki.diorangla yg tukang belinya..aku tukang baca je.aku igt lagi, time tu komik yg paling popular macam cite Alam Perwira, Lingkaran Terkunci, Jejak Wira, Dewata Raya, Anak-anak Wira, Mutiara Naga (Dragon Ball), Misteri Naga (Dragon Quest), Dendam Kesumat, Juara Wira, Pendekar Laut macam2 lagila..time tu kalau dapat baca buku2 tu wah..cam hepi gilela..dahla gambar pon cantik2..hero hensem+macho+terer gile, heroin cun2..haha time tu kalo gaduh pukul2 ngan abang2 pon siap ada hikmat2 lagi..bak kata memang terikut habisla ngan komik ni..dan yang paling aku bengangnye abg ke-4 aku suka betol wat hikmat "toktok mata urat" kat tulang blakang..dan yang slalu jadi mangsanya akula..sakit woo..sampai skang pon kalo aku dok kat dapur ke, die still wat camtu..pastu kalo aku nak balas, sampai ke luar rumah die lari..tak padan ngan umur langsung..hehehe..

ok sambung cite..pastu start darjah 6 sampaila----aku plak start beli komik..tapi aku beli komik jepun..jadi kira fairla..abang2 aku bli komik Cina,aku tukang beli komik Jepun..antara komik yang memang kesayangan akula (sampai skang aku simpan) macam YuYu Hakusho, GS Mikami, Get Backers, Satria Pedang, 3x3 Eyes, Slam Dunk, Dr Slump, Penyiasat Remaja...macam2 lagila..tapi yang aku frustnye, Get Backers buku last aku x beli..huhuhu..g cari2 dah takde..nak order x terorderla plak..
pastu bila masuk uni, dah susah nak dapat komik2 cenggini (kat tempat aku kat tepi jalan je kot diorang jual komik2 camni)..sebabkan susah,aku pon stat beli Arena ngan Kreko sebab ada jual kat shop kat asrama..tu pon cam Chipsmore..jap ada jap takde..

Aku ingat lagi aku penah nangis gile2 kot pasal komik ni..masa tu aku balik cuti sem..balik2 je semua komik dalam almari aku semua dah takde..bile aku tanya adik aku die pon tak tau katne..habis satu rumah aku cari..bilik abang2 aku semua aku terjah..yela kot2 diorang amek baca x letak balik ke..kebetulan masa tu mak aku takde kat umah.pastu bila aku tanya ayah aku die cakap die dah buang semua komik2 tu..aku apa lagi..masa tu memangla sedih giler kot sampai tak terkata apa..memangla masa skolah menengah dulu ayah aku penah ugut nak buang komik2 tu semua tapi dah aku bleh masuk uni, die tak jadikla..tapi time tu masa die kate die dah buang tu memangla giler otak ngan hati aku..honestly aku cakap masa tu memang aku geram giler ngan ayah aku tapi aku senyap jela..dalam hati dok istighfar banyak2..aku tanya ayah aku kat mana die buang, die kata die buang kat tong sampah besar kat luar..gilenye aku time tu sampai aku ajak adik aku nek beskal g kat tong sampah tu...sampai kat situ aku tengok tong sampah tu dah licin..dah takde sampah dah..aku apa lagi..time2 tu jugak merembes habis air mata yang aku dok simpan dari tadi..balik2 rumah ayah aku wat derk je..aku memang mrajuk dahla..pastu nasib baik mak aku balik..pastu baru mak aku bagitau yang ayah aku sebenarnya memang nak buang komik2 tu tapi mak aku halang..jadiknya sebab geram mak aku tak kasik buang, ayah aku sorok semua komik2 tu bawah katil die..hahaha..pastu aku usahala angkat tilam segala bagai, punggah balik komik2 aku tu..dan untuk keselamatan komik2 tu,aku dengan jayanya hari tu jugak terus g beli kunci almari aku..huhuhu..oh ibuku..sungguh aku sayang kamu...(sayang ayah jugak)..

skang ni?huhuhu..skang ni kalo nak baca komik je aku donlot kat tenet..hehe senang, x payah berabis duit..yela kang kalo nak beli semua alamatnya memang x leh bli benda lainla jawabnya..novel lagi..huhu..bestnya kalo semua novel pon ada kat tenet..jimat duit aku..uhuk.

tapi abang2 aku still lagi beli komik2 Cina tu sampai skang..dan aku still lagi jadi tukang baca komik2 tu..(pedang setiawan,raja rimba..bilala ko nak abes???)

Monday, November 1, 2010

petang otak kacau dot dot dot II

salah?kenapa perlu salah?...
itu salah..ini salah..
habis mana yang tak salah?...
kamu kata begini...
dia kata macam tu...
mereka kata macam ni...
habis apa kata aku?

aduh..otak pusing lagi...

Saturday, October 30, 2010

truth is...

"The truth is the truth."Rarely pure and never simple"-Oscar wilde.

"All truths are easy to  understand once they are discovered; the point is to discover them"-Galileo.

Thursday, October 28, 2010

petang otak kacau dot dot dot

Sungguh aku tak tahu apa di fikiran mereka..
mereka-mereka yang punya cerita..
Pening ada, geram ada, nak tergelak pon ada..
akhirnya aku cuma boleh geleng kepala..
gelenggelenggelenggelenggelenggeleng dan geleng sampai pening...
cuba untuk faham, tapi semakin pusing..
baiklah aku berhenti mencuba untuk itu sebelum aku jadi mereng..
bukan maksud aku untuk mengalah..
tapi memberi ruang untuk otakku bernafas...
sayang aku pada jasadku sama sayangnya aku pada nuraniku..

..mende yang ko merepek ptg2 ni che ji oi...siapkan afidavit tu cpat2..esok polis nak datang!!!!

Monday, October 25, 2010

hati-hati di jalan raya...

Aku nak berenti keje!!!!!!!!!!Sungguh aku memang sangat2 nak berenti keje kalau aku dapat keje lain..tak kisahla keje ape,kat mane,asalkan bukan kat sini..aku tak kisah kalau keje banyak bertimbun,aku tak kisah kalau balik lewat tiap2 hari, aku tak kisah semua tu...sebab kalau masalhnya pasal keje kita boleh usahakan macam2 mana pun..tapi kalau masalahnya tu orang..nak plak kalau org yang kita memang tak bleh lawan, itu memang satu penganiayaan jiwa dan raga aku..
Ya Allah ya Tuhanku..aku mohon padamu Ya Allah...tunjukkanlah aku jalan yang lurus Ya Allah...lapangkanlah dadaku Ya Allah...tenangkanlah dan terangkanlah hati dan fikiranku Ya Allah...hanya padaMu aku berserah Ya Allah...Tuhan Seluruh Alam...

Tuesday, October 19, 2010

entri yang syok sendiri..

OHOH!!!skang tengah mood untuk dengar chinese traditional music..semuanya gara-gara cite Love In Disguise directorial debut by Wang Leehom who is also the leading actor (dia sangat asyik dipandang ok...) dan leading actress die si comel Legend of Condor Hero, Crystal Liu Yifei..
Movie ni bukanlah jenis yang berat yang boleh buat orang stress or yang buatkan kita tertanya-tanya..first few minutes kita dah tahu cite ni ending die cane..tapi that's one of the reason yang buatkan aku suka nak tengok cite ni..sebab aku tak payah pening-pening kepala nak faham cite ni..sangat sesuai untuk sesape yang nak relax je..
Plot cite ni biasa kita dengar or baca kat manga..Ia berkisar pasal hero ni artis popular yang amat..mana-mana dia jejak pon mesti ada peminat kerumun..pastu ada satu insiden ni yg buatkan die terjumpa ngan heroin, student muzik kat sebuah institut ni..nak dijadikan citenye, bila heroin ni main alat muzik die, hero ni die akan cam berhalusinasi...(aku suka kot time die khayal camni..sangat cantik, sweet dan kelakar)..jadi mulalah rancangan hero ni dan kawan baik die untuk cari heroin ni kat sekolah tu..satu-satunya cara hero ni nak cari heroin tu ialah dengan disguise diri die dan jadik student kat situ..pastu macam biasalah..kalau sesape yang suka baca buku2 camni, mesti dah agak cite die cane lepas tu..
tapi aku x kisah sangat dengan plot cite ni. sebab yang buatkan aku terpaku depan pc sampai habis ialah soundtrack dalam cite ni..aku sangat suka..yang paling best classical music tu..sampaikan lepas habis cite tu aku rase cam nak belajar cara-cara nak main alat music diorang (ok ini hanyalah keinginan yang sementara..pastinya)..
Yang pastinya salah satu objektif cite ni ialah untuk memperkenalkan dan mencambah minat kepada golongan-golongan muda dan dunia (sapa-sapa yang tengokla kan..) mengenai alat-alat muzik traditional China..macam cite Shaolin Soccer jugak..dalam cite tu diorang promote kung fu shaolin..pandai diorang ni kan?..

Friday, October 15, 2010

Sungguh saya rindu...

Saya rindu mereka semua..sungguh saya rindu ketika dulu..ketika sama-sama berusaha untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda, ketika saling bertukar nota...ketika kita sama-sama beli buku teks Law yang photostat dekat Gunung Tinggi (buku-buku Law sangat mahal)...ketika sama-sama menjamu selera di cafe Aikol (oh saya rindu nasi ayam, mee sup dan mee kari mereka)...ketika sama-sama berkumpul menyambut hari lahir antara kita..ketika sama-sama berjaga malam sebelum test atau exam...ketika kita sama-sama keluar makan Laksa Shack set dengan otak-otak dan bandung cincau (Cik SKM, Laksa Shack dalam JJ Wangsa Maju dah takde)...ketika sama-sama berjoging (time rajin)...ketika kita saling bertukar apa-apa yang didownload...ketika kita sama-sama konvoi motor ke CONVEST HILL (sebab cafe Mahallah tutup)..ketika kita sama-sama mengutuk siapa-siapa yang kita rasa macam ntah apa-apa (walaupun diri sendiri ini pun ntah apa-apa juga)...ketika kita sama-sama makan dekat HS cafe (sungguh sedap Nasi Goreng Paprik gerai no2)...ketika kita sama-sama ke tasik dengan niat untuk bersenam tapi berakhir dengan masing-masing berangan...ketika kita sama-sama cuak bila kita langgar kereta depan dalam perjalanan balik dari majlis buka puasa dekat sekolah bersama adik-adik AKHI CLUB (dan abang-abang baik hati yang tolong betulkan apa yang patut sebab tayar tersekat dengan besi tak boleh gerak)...ketika kita sama-sama takut dan malu bila enjin kereta mati di lorong kanan atas highway dalam perjalanan ke Giant Batu Caves (dan semua kereta yang lalu akan hon panjang-panjang)..ketika kita sama-sama usha senior yang cam hensem dan budak kulliyyah lain yang kita kata cam comel...ketika kita sama-sama bengang dengan staff mahallah yang bajet bagus dan menyusahkan hidup kita bila saman tak tentu fasal (tiap-tiap semester duit aku melayang bayar saman)...ketika kita sama-sama tengok cerita hantu petang hari dan sebab cerah sangat terpaksa gantung selimut dekat langsir biar ada mood seram...ketika kita bajet berani walaupun sebenarnya sangat takut dan gelabah..ketika kita sama-sama menyampah dengan seorang hamba Allah ni yang bajet cam hensem dan bagus bila buat presentation guna slide background gambar sendiri yang tengah posing dengan seluar pendeknya yang tight (masihku ingat terkejutnya muka lecturer sepanjang presentation itu)...ketika kita sama-sama risau lepas exam betul ke apa yang dijawab dan apabila kita masing-masing kata tak kisahla dapat berapa asalkan lulus je pun dah ok sebab kita taknak repeat paper...ketika kita sama-sama hafal kes dengan cara masing-masing (walaupun dalam exam selalu tak ingat nama kes dan selalunya letak "in one of the decided cases")...bila kita sama-sama pergi rumah terbuka dan lepas tu kongsi-kongsi duit sewa dan minyak kereta...ketika kita sama-sama rela ke block D yang di hujung dunia malam-malam buta dan lalu busut besar semata-mata nak pergi sewa CD (sebelum aku sendiri berkecimpung dalam bisnes sewa CD)...dan bila kita sama-samamelayan kerenah adik-adik AKHI bila hujung minggu...dan macam-macam lagi kisah kita sepanjang 5 tahun kita bersama di bumi penuh suka dan duka...bumi UIA..
Sungguh malam ini aku sangat rindukan mereka semua...

Tuesday, October 12, 2010

awaken...

maher zain 'awaken'

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying

Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exclusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And blink will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves 

Terkesan sungguh lirik lagu ni..zzapp!! terus ke lubuk hati..malu seketika..keseluruhan lirik lagu ni sangat bermakna tapi yang paling terkesan buat aku sekarang (disebabkan masalah yang melanda seorang sahabat baru-baru ni) adalah rangkap ini-
"Yes it's easy to blame everything on the west,When in fact all focus should be on ourselves"
memang kita selalu macam ni kan?susah nak mengaku kesalahan sendiri. Bila ada benda buruk yang terjadi, mulalah menuding jari salahkan orang lain. Demi kepentingan diri sendiri, rela khianati rakan sendiri.
Kenapa kita susah untuk mengaku kesalahan sendiri? Selagi kita terlalu berajakan keEGOan kita takkan kemana..
Alangkah baiknya kalau kita dapat terima kesalahan sendiri dan jadikan kesalahan itu sebagai panduan kita di kemudian hari...
(Buat sahabat itu, bersabarlah ..("Insya Allah you’ll find your way, Turn to Allah, He’s never far away, Put your trust in Him, Raise your hands and pray...") i.Allah mereka-mereka itu akan sedar kesilapan mereka suatu masa nanti..)

Apa-apa pun keseluruhan lirik lagu ni buat aku terfikir banyak benda..selaminya dan hayatilah...
WallahuA'lam...

Saturday, October 2, 2010

Rumah terbuka..

Lain tempat lain adat..kalau kat kampung aku,kita akan rase betul2 suasana raya tu cuma dalam 3 hari pertama je..paling tidak pon 5 hari.Lepas tu masing2 dah start puasa 6..dah takde mood raya dah lepas tu..
tapi,kalau kat sini,puasa sebulan,raya pon sebulanla jugak..mungkin sebab aku dah terbiasa cara kat kampung aku,jadi aku memang dah takde mood raya bila balik sini..tapi kalau fikir2 balik memang munasabahla diorang wat camni cos masa raya 1st kat kampung & masing2 cuti maybe sampai seminggu..jadi bila balik sini barulah boleh raya ngan kawan2 lain,kawan sepejabat etc.
satu hal lagi,kalau hari2 biasa orang takkan saja2 datang rumah kita..kita pon takkan pergi jalan2 rumah orang kalau bukan kawan rapat kita atau sedara mara kita..nak2nya rumah pegawai,bos2 kita, memang takkan jejakla kalau takde ape2..jadi time camnila masing2 buat rumah terbuka..bolehla kenal rumah & merapatkan lagi silaturrahim.
kadang2 aku perhati,ada jugak dikalangan mereka2 yang pergi rumah terbuka ni,bila balik je mesti dok banding2 makanan antara rumah ni ngan rumah tu..tak perlula nak banding2 kan..memangla kita pergi tu, main intentionnya nak makan..tapi apa salahnya tambah satu lagi niat untuk merapatkan silaturrahim..jadi tak perlula nak compare rumah mana paling banyak makanan,yang mana makanan paling sedap kan..orang dah jemput pon kita patut bersyukur dah..jadi silalah bersyukur!!!

(hari ni pon aku ada 3 jemputan rumah terbuka..tapi disebabkan hal2 tertentu..tiga2 rumah aku tak boleh p..huhuhu..)

Wednesday, September 29, 2010

Bucuk che ji..

ni bucuk2 che ji beraya..tahun depan tambah lagi ke ye?huhu..kakak2 iparku,korang takde plan nak tambah lagi ke?

Friday, September 17, 2010

1/4 + 1

1/4 abad + 1 = 26..yup2!!!Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kami semua...Allah selamatkan kamuuu...
happy birthday to ME..happy birthday to ME...happy birthday..happy birthday......happy birthday to MEEEEEEEE...
finally 26..makin tahun nombornye makin bertambah tapi jiwanya makin muda..
bila dah meningkat umur 26 ni,tibe2 je terfikir,adakah aku bertambah matang atau perangaiku masih di takuk lama?..tapi bila fikir2 balik adela sikit2 perubahan perangai aku kalo nak dibandingkan ngan time remaja dlu..yg paling ketaranya kalo masuk dapur..dulu,kalo mak aku suruh masak nasi,aku akn masak nasik jela..lepas tu terus naik atas g tgk tv..xdek dah nak tolong wat keje lain..maklumla,mak x suruh..(itulah slalunya alasan).
kalo skang,bunyi mak aku dok kletang2 kletung kat dapur,x yah tunggu mak aku panggil dah,terus masuk dapur tolong..kalo mak aku suruh masak nasi,bukan stakat masak nasik je aku buat,siap ngan lauk2 skali aku sedia..pastu siap tolong hidang walaupon aku x nak makan..(bangga skejap walopon cam ntah pape jer).
itu salah satu contohla..contoh kematangan seorang aku..walopon ade banyak benda yg aku xleh nak ubah..sampaikan ayah aku dengan bangganya iktiraf aku ni anak lelaki dia yang ke-7 (oh,aku ade 6 adik bradik laki2,tapi Alhamdulillah aku ni x tomboy..abg2 aku jaga betol adik pompuan diorang nih)tapi tu semua x bermakna aku ni x matang dalam berfikir..cuma ada benda lebih baik kita kekalkan dari dok try tukar sebab takut orang mengata(itu sebenarnya ayat nak justify diri sendiri)..takut orang ngata walhal takde sape yang ngate pon..bagi aku,buatla apa yg kita minat asalkan minat tu x menghalang kita dari beribadat kepada Allah..x melanggar syariat Islam..x mencemar nama baik keluarga dan x mencalar maruah kita..haa itu yg paling penting bagi aku..kalo semua tu x terabai,aku rasa x perlu aku tinggalkan minat aku tu..oh satu lagi..aku x kacau orang ngan minat aku tu..
tiba rasa cam tak tau dah nak tulis apa..semua yang aku fikir nak tulis tadi semuanya aku dah terlupa sebab sambil2 tulis mende nih sempat lagi aku layan citer kat sblah..
oklah..selamat hari jadi untuk diri aku sendiri..moga dimurahkan rezeki,dimudahkan segala urusan di dunia dan akhirat & dirahmati Allah..AMIN...

Thursday, September 2, 2010

Kecut perut buncitku...

2,3 hari lepas aku ingat nakla merajinkan diri aku yg malas sket ni g keje awal..jadinya pukul 6.30 tu dokla aku tercongok kat bus stop tu sorang2..(kononnye dengan harapan nak sampai sebelum kol 8 la nih)..walaupun dalam hati takut gak.dahla xde lampu,harapkan lampu jalan je..kalau bukan bulan puasa memang konpem aku akn terfikir benda2 "tuuuuttt" dah time2 camtu...(maklumla dulu masa blajar banyak gak dengar cite benda "tu" bertenggek atas bus stop depan kuliyyah engineering ngan AIKOL..huhu Nauzubillah mintak dijauhkan)...
alih2 tiba2 lak perut aku buat hal..alahai..time tu,la sistem pencernaan aku nak berfungsi..selalunya susah betol!!OTW balik umah, bas pon lalu..tapi nak wat camne, perut aku dah x dengar kata dah..biarlah.
pastu kol 7 aku g tunggu bas skali lagi..tunggu punye tunggu,ternampakla 2 orang pompuan ni jalan terhuyung hayang dari jauh..dalam hati aku dok doa dah janganla budak dua orang tu datang dekat aku...tapi nak wat cane kan?dah bus stop tu bukan aku yang punye..sampai dekat aku,memang sahla budak 2 orang nih baru lepas dan masih lagi dok teguk air kencing setan sebab salah sorang dari diorang dok pegang tin menatang tuh..sorang nih tanye member sorang lagi.."are u drunk??" yang si member tu plak jawab.."no2..i'm not drunk"..walopon memang soheh dah diorang mabuk kan..dalam hati aku dok berbelah bahagi dah ni..nak balik semula ke,nak tunggu je?..dalam dok fikir2 camtu, tiba lak diorang tegur aku..adoila..bayangkanla cane orang mabuk cakap ngan kita..mengarut je..diorang dok cite kat aku pasal aktiviti diorang malam tu..siap detail lagi bagitau aku pasal laki2 yang wat "TUUUUTTTTTT" ngan diorang..masalah ngan diorang ni,tiap kali aku wat derk & pandang belah lain,mesti diorang.."hey you2!!..you know bla bla bla..." ...alohlah..i don't know and i don't even wanna knowla!!!!aku sebenarnya takut kalo aku wat derk jer bile diorang panggil, kang tiba lak diorang siram air setan tu kat aku cane?mana boleh pakai sangat orang camni..jadi aku watla cam konon2nye aku dengar walaupun dalam hati aku dok doa cepatla bas datang...Alhamdulillah..x lama lepas tu bas yang ditunggu2 datang..masa tu aku tengok bas tu dah macam "knight in shining armor" dah..wahaha..Alhamdulillah ya Allah...
oh lupe nak gitau,bau menatang tuh memang busuk..(1st time aku bau)

aku ni kan memang slalu jumpe or berada dalam situasi yang x best camni..LesB,G,mat Bangla G..macam2la..lepas nih tak taula mende lak..Ya Allah..minta dijauhkan...

Sunday, August 8, 2010

Pagi yg gelap...

pukul 6.30am tgu bas Rapid KL sorang2..hujan sekejap lebat,skejap renyai2..kat bus stop lampu xde..6.40 bas lalu tapi maybe sebab gelap or sebab driver bawak laju so bas x brenti...aku kena tggal basla tu..tggu lagi..yela takkan xnak p keje lak..kol 7.10am bas smpai lgi..Alhamdulillah driver bas tu brjaya brenti amek aku walaupon terlajak ke depan...atas bas ade 3 org penumpang je..maklumla pagi2..slalu kat cn dalam kol 8.30-10 penuhla...sampai ke MMU semua pnumpang len turun..tinggal aku sorang ats bas...smpaila ke Cyberia Smart Home...driver nak wat U turn..tgk semua clear..kalo ade keta pon jauh lagi...TIBA2..."BOOOMMMM".."mende plak nih?????(driver tu jerit)...aku dah kecut perut..tgk2 blakang..ade sbuah keta Satria hitam dah remuk kat bhagian depan...keta tu langgar bas rupanya...bas gerak hnjut2 park kat tpi..aku yg kat dalam bas sorang2 ni dah cuak xtau nak wat ape...nak turun ke, nak tgu je ke kat dalam bas tu..dahla mase tu tgh hujan..dekat 15 minit tgu, driver datang balik gtau aku soh turun tgu bas lain stengah jam lagi...turunla aku dalam hujan2 tu jalan g bus stop kat depan...stengah jam pastu brula bas datang...
walaopon lmbat smpai ke opis tp syukur sangat..takde kecederaan fizikal cuma kecederaan mental je..huhu

tibe time tu jugak teringat Kak Anis,Khairul Madaniah & Haina...huhuhuhu..msti korang ingat pasal xciden OTW blik UIA dlu..

Umar yg konpius...

umar yg konpius ke aku yg konpius sbb umar konpius?
sedihnye bile anak sdare aku yg bru darjah 1 tu "meragui" jawapan yg aku bgi mase tolong die wat keje skolah BI..huhuhuhu..apelah budak ni..boleh die tgk aku dgn muke pelik pastu tanye."betol ke jwapan che ji ni?"..adoila..mak aku yg dok dgr pon blh gelak jer ngan budak ni..
wahai anak sdareku yg disayangi..mak sdare kamu ni pon penah skolah jugak dulu..blajar pon smpai habis universiti..tapi ko boleh tye aku ni pndai x jawab soklan BI budak darjah 1???..apelah..nasib baik ko comel..huhu..

Thursday, August 5, 2010

Potluck+Tazkirah+Tahlil

Assalamualaikum...dah lama x dengar tazkirah scara live.Hari ni kat opis aku ade wat potluck sempena nak sambut Ramadhan..jadi alang2 wat majlis,pihak pengurusan majlis jemput sorang Ustaz untuk bgi Tazkirah n lepas tu bc Tahlil..Alhamdulillah blh dkatakan smua hadir kecuali 2,3 org yg out station dan 2,3 org yg katanya banyak keje.Yg best tu Bos sdiri jadi pengerusi..bgus betol bos,sanggup tangguhkan keje yg bertimbun untuk jadik jemaah dlm majlis hari ni.

Antara tazkirah Ustaz yg aku ingatnye,(maklumla dalam sejam tu ade gak mase aku terpikir benda lain), ialah pasal ketaqwaan dan keimanan pada Allah. Ustaz tekankan ,pokok pangkal pd sesuatu amal yg kita buat,perbuatan kita, mestilah dengan keimanan kepada Allah..kalo ade iman walau sebesar zarah sekali pon kat diri seseorang, maka dia akan dimasukkan ke Syurga..kalau die masuk neraka sekalipon tp kalau dalam hidup die ada sedikit iman maka lepas dah habis seksaan die kat neraka die akan masuk syurga jugak.

Ustaz jugak ada crite pasal Nabi Daud A.S yg akan keluar dari istananya untuk bertanya brtanya kpd rakyat Baginda sebarang kesilapan baginda yg x disedari. {Baginda mengetuk pintu bbrapa buah rumah dan bertanya mengenai pendapat rakyat terhadap Daud A.S..semuanya menjawap yg baginda adalah seorang yg Adil, Soleh, kuat beribadat dll pujian.namun Baginda x berpuas hati dgn jawapan tersebut..akhirnya apabila baginda mengetuk sebuah rumah ni, Allah utuskan Malaikat untuk menjawab soalan Baginda..apabila Baginda bertanya soalan yg sama, Malaikat jawab..yg Daud A.S itu seorang yg Soleh, kuat beribadat,semua malaikat mendoakannya dll...tetapi,satu je, Baginda mengambil duit Baitulmal utk mmbayar gaji baginda.Maknanya kat sini Allah menegur Nabi Daud A.S supaya tidak mengambil duit Baitulmaal utk bayar gaji Baginda sbb kerja Baginda adalah sebagai pemerintah dan baginda xde buat sbarang pekerjaan lain..apabila dgr teguran tersebut,maka Nabi Daud pun berjanji yg Baginda xkan lagi ambil gaji dari Baitulmaal..dan baginda yakin Allah akn memberi pertolongan kpd baginda.
Lalu, disebabkan ketaatan dan ketaqwaan Nabi Daud A.S kpd Allah, maka Allah telah mengurniakan satu Mukjizat kpd Nabi Daud iaitu Mukjizat untuk mmbuat besi.."Nabi Daud pegang besi tu seolah2 die pegang tepung je" (ni kata2 Ustaz tu)..
Nabi Daud pun guna mukjizat yg Allah bg tu dgn mmbuat baju besi dan dijual dgn harga 10 rbu dinar..60% keuntungan dimasukkan ke dalam tabung Baitulmaal dan 40% lg digunakan utk perbelanjaan Baginda..}


Kat sini apa yg Ustaz nak tekankan adalah mengenai ketaqwaan dan ketaatan kita kepada Allah.
Pastu Ustaz ade gak cite pasal Nabi Adam A.S dan 3 perkara yg Syaitan guna untuk hasut Baginda untuk makan buah Khuldi.
Last skali bru Ustaz masuk bab puasa..Antara apa yg ustaz tekankan ialah perbanyakkan amal kita dibulan Ramadhan..mase bulan Ramadhan, amalan sunat yg kita buat pahalanya sama dengan amalan fardhu..dan amalan fardhu yg kita buat pahalanya 70 kali ganda dri biasa..itulah nikmat yg Allah beri kat kita di bulan yg Baraqah ni...pastu Ustaz selit sket cite pasal perang yg trjadi mase bulan Ramadhan iaitu perang Badar Qubra yg mana walaupun tentera Islam sikit berbanding tentera musuh, Allah hantar Malaikat untuk bantu tentera Islam memerangi musuh.

Ustaz gitau lagi pasal hasad dengki dalam diri manusia.sape yg ade sifat tersebut bererti die punye sifat yg sama dengan Syaitan..(pastu ustaz cite kejap pasal Azazil-Iblis yg enggan sujud kpd Nabi Adam A.S)..sifat hasad ni cuma dibolehkan dalam 2 perkara je..iaitu hasad dengan orang yg mnjadikan mmbace Quran sebagai amalan harian, dan hasad kpd org yg suka bersedekah..(Ustaz cite lgi pasal Khalifah Abu Bakar As-Siddiq dan Khalifah Umar Al-Khatab yg berlumba2 utk mensedekahkan harta mereka ke jalan kebenaran sampaikan ada satu ketika masa Khalifah Umar tanya Khalifah Abu Bakar, berapa banyak lagi harta yg beliau tinggalkan utk anak-anak dan isteri beliau,Khalifah Abu Bakar menjawab.."Aku tinggalkan mereka dengan Allah dan Rasulullah S.A.W"..)

Alhamdulillah..banyak benda yg dapat hri ni..walaupun ada sesetengah benda yg kita dah tau tapi kenala slalu refresh balik..pergi dengar majlis ilmu ni banyak kebaikan dan pahala yg kita dapat..ilmu pon bertambah..insyaAllah semoga amalan pada bulan Ramadhan pd thun ni lebih baik dari thun2 yg sebelumnya...Amiin...

Saturday, June 12, 2010

The most relaxing piano album...

2 days ago i bought a cd..it called >"The Most Relaxing Piano Album In The world By Silvard"..ok, i know that the title sound a little bit exaggerating but..it is relaxing..i keep on listening to it at d office and it make me forget all the stress that keep bulging in me..(and it succeed in making my friend snored..hehe)
among the pieces are, Ballade pour adeline by Senneville, Heartfelt by Kool, Pacehelbel's canon in d, variations (canon in d has always be my favorite piece but honestly, i'm a little bit dissapointed with this rendition..it doesn't mean its not good..it just me ok)..
it also has theme from >"the Godfather" by Rota..and i have to admit that Speak Softly Love is a very beautiful piece..
other is such as Irish Sailer, Honshu Sunrise, Mozartasia all by Kool..
i like most of the music but i have to admit that Postcard from Cape cod and Nantucket sound capture my attention the most..
this album is made exclusively for Speedy..and that's where i 1st listen to it..i was there when they play this album and i just cannot get out of the store..and after 3 song, i decided that i need to have this album..and i wont regret it..

Tuesday, May 18, 2010

MAAF MEMAAFI....

Leganya bila dah minta maaf...bila maaf dihulur LillahiTaala, dah tak perlu fikir siapa sebenarnya yang salah, siapa yang betul..semuanya tolak tepi..kalau betul kita yang salah..Alhamdulillah kita dah minta maaf..tapi kalau bukan kita yang salah..tak ada ruginya kita minta maaf..sekurang-kurangnya maaf kita tu boleh mengelakkan berlakunya perpecahan dan pergaduhan sesama Muslim..

Mungkin ada yang fikir,"bukan salah aku,kenapa nak minta maaf?".tapi betul ke itu bukan salah kita?ataupun mungkin sedikit sebanyak kita menyumbang kepada perbuatan tu? pernah tak kita fikir apa sebenarnya sebab disebalik sesuatu kesalahan tu? dan kalau betullah kita tak langsung bersalah, banyak2lah berdoa kepada Allah..berdoa agar dibukakan pintu hati org yang bersalah tu untuk minta maaf.

Ada juga dikalangan kita yang tak sedar dirinya yang bersalah..bila sesuatu berlaku,dia akan rasa dialah mangsa..dialah yang dianiaya..walhal semua masalah berpunca dari dia..dan bila orang minta maaf kat dia, dia akan fikir.."dia rasa bersalahla tu..tu yang minta maaf kat aku tu"..sabar ajelah dengan orang macam ni..
kalaulah semua orang fikir macam ni,alamatnya huru haralah dunia yg memang dah huru hara ni..tambahan lagi,fikiran macam ni boleh mengakibatkan lahirnya sifat dendam dan hasad dengki dalam diri seseorang..Nauzubillah..minta dijauhkan...

Aku salute sungguh kat orang yang berani mengaku kesalahan sendiri dan minta maaf..ya orang macam ni memang hebat!!jujur dan amanah dalam kehidupan..
tapi ada sesetengah orang yang tak dapat terima kemaafan orang lain..mungkin dia belum bersedia atau mungkin dia rasa maaf itu tidak mencukupi..tapi kita kena ingat..siapalah kita untuk menghukum dan menidakkan kemaafan orang lain..kerana Allah itu maha pengampun..dan kita sebagai hambanya tidak berhak untuk menghukum orang lain..persoalan adakah taubatnya diterima Allah atau tidak,itu semua hanya Allah yang tahu..

Pada pendapat aku..manusia ni,tak kiralah yang bersalah ataupun tak,diorang sukar untuk minta maaf kerana ego masing2..selagi mana kita tak dapat jinakkan ego kita,selagi itulah sukar untuk kita minta maaf..sama jugak dengan memaafkan orang lain..selagi mana kita berajakan ego sendiri..selagi itulah kita tak akan maafkan orang lain.

Jadi,kembalilah kepada Allah dan Rasulullah..bermaaf-maafanlah sesama insan..sedikit pun kita takkan rugi kalau kita saling maaf memaafi..Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang.

Monday, May 10, 2010

TOLONG!!! AKU NAK SANGAT2..

Ada banyak cite yang aku nak tgk skang ni..kalo movie blehla aku donlot..tapi kalo series..xde masenye aku nakdonlot semua..time camnila aku tringin sangat p time square..g carik dvd ori yg murah..bestnye..tapi xdek org nak joinla plak hujung mggu ni..memasing ade hal..nak p sorang x bestla plak..bkan ape,g tmpat camtu lagik best kalo berteman..lagipon xdela mak aku risau sgt..
nih antara cite yg ade dlm list dlm otak aku skang:-


yg paling aku nak tgok nila..BLOODY MONDAY 2..yg 1st dulu best..yg ni pon aku tgk review cam best..lakonan hero kesukaan aku wat mase skang Miura Haruma..ataupon nickname die dlm cite ni FALCON..DAN Kawashima Umika yg sgat "Kawai" jadik adik dia..


yg ni pon aku nak jugak..CINDERELLA SISTER..aku suke die twist cite cinderella..kali ni kakak tiri die yg jadik heroin..sedih gak cite ni..biasela kalo budak pompuan ni yg blakon..lakonan Moon Geun Young, Chun Jung Myung dan Taecyeon 2pm..

byk lagi sbnarnye cite aku nak tgk..cam STEP UP 3, PRINCE OF PERSIA..etc2...
tapi disebabkan banyak benda lain lagi aku kena wat..terpaksela limitkan..ini yg buatkan aku rindu sangat time study dulu...huhuhu..

Friday, April 23, 2010

Bangga ke??

Ada sorang hamba Allah ni...die suke btol buruk2kan org..kalo cakap ngan die je,x sah kalo die x selitkan sket pape agenda yg burukkan org..kalo dgr dri cara die cakap tu, mcm org lain ni semua teruk..die sorang je yg betul..
tapi masalahnya dgn hamba Allah ni, sebelum die cakap pape, die slalu akn stat ngan mukaddimah die.."bukan nak burukkan orang,cuma nak bagi pengajaran..".die slalu akn stat camtu..tp masalahnya,kalo dah cerita tu siap bagitau nama,org tu keje mane,bahagian mane...x ke burukkan org macam tu??daripada nak jadikan pengajaran,cerita tu dah jadi bahan utk ngumpat plak...mcm mane kalau org yg diburukkan tu dah berubah?dah insaf?dah x buat lagi benda2 yg die cite tu?

kenapalah suka sangat nak buka cerita pasal org?best sangat ke buka aib orang?
kita kenalah ingat...kita dok burukkan orang,bukak aib orang,kita ni baik sangat ke?kat blakang kita macam2 orang dok cerita kita tak tahu.

sebab tula lebih baik senyap daripada banyak cakap tapi cakap benda2 yg boleh mendatangkan dosa...

ni sebagai peringatan untuk diri aku sndiri jugak...

Sunday, April 4, 2010

aku WANITA

rehat jap...
ok skang otak aku tgh pusing2 migrain cam ape je..tp disebabkan ade keje nak kene wat terpaksela jugak gagahkan diri utk berfikir sekadar yg mampu..aku kn tolong pgawai atasan aku crik point utk exm PTK die rabu nti...tp die nak isnin cos nak cek dlu..die assign kat aku tjuk pasal..hmm aku sbnrnye x brape igt tjuk die yg btol2..tp lbih kurang mcm wanita berjaya skang ni bukti pembangunan negara..mcm tu la lbih kurang maksud die..jenuhla aku dok cari article2 yg bleh aku rujuk..jumpela dlm 5,6 yg berguna utk aku..
aku sbnrnye x kisah nak bace smua tu..tp dalam keadaan kpala aku mcm ni mmgla bertambah sakit kpala aku.
bagi akula,aku stuju dgn tajuk tu..mmgla ianya salah satu bukti pembangunan negara...kalo kita tengok zaman dolu2 dgn zaman skang ni,jauh bezanya..dulu pompuan kejenya cuma kat dapur..nak kua g keje pon susah,nak blajar pon susah,even pompuan zaman dulu xde kebebasan bersuara..jadik mak jaga anak je kat umah...suami dan bapa punye hak seratus peratus atas diorang...atuk nenek moyang kita dulu masih berpegang tguh dengan adat resam yg kadang2 kita fikir x masuk akal...yela kita kn gak fikir zaman dulu camne zaman skang ni camne...zaman dah berubah...mentaliti org2 kita pon turut berubah...
bgi aku pembangunan negara kita berkembang sejajar dengan pencapaian wanita kat negara kita...sikit demi sikit pencapaian wanita kita diiktiraf..skang ni wanita punye hak yg same dgn laki2 dari byk segi..tpi kaum wanita jgnla plak over bile punye hak same rata skang ni...yg patut dihormati..hormatilah...yg patut disayangi...sayangilah..yg patut diTAKUTI..TAKUTIlah...jgn pulak kita takbur dgn nikmat dunia yg Allah bgi pinjam ni..gunalah sebaik2nya pluang yg dah diberi ni.

oklah..nak smbung bce artikel plak..

Friday, April 2, 2010

cam B2ST....

video

aku mmg tgh boring giler skang..igt nak g MPH ptang tadi tp hujan lbatla plak..so, antara agenda aku utk isi mase, kali ni aku nak promo kumpulan Beast @ B2ST..group bru bwh Cube ent. (Cube ni partner JYP ent.) aku dah dgr diorang nyanyi live..mmg boleh nyanyi btolla bdak2 ni..especially yoseob yg rmbut ptih tu.die nyanyi r&b n ballad lg best kot dri pnyanyi asal.. suke tgk diorang kat dance battle 2010 yg SuJu menang..mmg bestla diorang mnari..tapi b'cos diorang ni grup baru dan dance battle tu pminat kat studio yg undi so x mnangla..tapi papepon korang mmg talented...org slalu compare diorang ngan grup MBLAQ..grup bru bwah Rain..(salah sorang member die yg name Joon blakon jdik sanzo(kot name die??)i.e. Rain mase mude remaje dlm cite Ninja Assassin)xtaula nape diorang ni asek kena compare je..org asek nak laga2kan diorang..tapi diorang ni baek je sesame diorang..(ces macam tau2 je)..tapi bagi akula,kalo antara 2 grup ni aku lagi suke B2St ni..cos suare diorang best,mnari lagi best,rap diorang best..dan diorang ni mmg hard work giler..ade antara diorang yg pnah kene reject..tapi usaha lgi..ye..usaha tangga kejayaan!!!hehehehehe... (tapi aku suke lagu Bad Girl sket dr lagu ni)

Tuesday, March 30, 2010

hiho..hiho...

ni antara buku bru yg brjaya mnarik prhatian aku..(walopon mmg aku ni sng trtarik ngan buku)...tp kn tgu dlu..cos bku ni bru je kua so hrge die mahal lg...maklumla byk lgi bku2 len yg ade dlm list aku...



MEGHAN CHASE HAS A SECRET DESTINY— ONE SHE COULD NEVER HAVE IMAGINED…

Something has always felt slightly off in Meghan’s life, ever since her father disappeared before her eyes when she was six. She has never quite fit in at school…or at home.

When a dark stranger begins watching her from afar, and her prankster best friend becomes strangely protective of her, Meghan senses that everything she’s known is about to change.

But she could never have guessed the truth—that she is the daughter of a mythical faery king and is a pawn in a deadly war. Now Meghan will learn just how far she’ll go to save someone she cares about, to stop a mysterious evil no faery creature dare face…and to find love with a young prince who might rather see her dead than let her touch his icy heart.
(taken from http://www.juliekagawa.com/books.html)


High school is hard enough when you’re normal. There’s peer pressure, book reports, the in crowd and the enormous zit that has a life of its own. Having a family whose skeletons in the closet lean toward the paranormal is not a topper on anyone’s list. Sophomore Kasey Maxwell is busy juggling the typical teen angst. Add visions, ghosts and hairy four-legged monsters into the mix and you get FREAKSVILLE. It’s a wonder Kasey has survived.

Every woman in the Maxwell family has the gift of sight. A talent sixteen-year-old Kasey would gladly give up. All she wants is a normal life. Shopping and talking about boys with her best friend and long-time sidekick Gillie Godshall consume her days. Until Kasey has a vision about Josh Johnstone, the foreign exchange student from England. The vision leads her into new waters, a lead in a play, a haunted theater…and into the arms of the Josh. Yet, both Kasey and Josh have secrets lurking in dark corners. Can Kasey’s new romance survive FREAKSVILLE?
(taken from http://www.goodreads.com/book/show/6415619-freaksville)

Monday, March 29, 2010

cuak kot...

Bahawasanya aku sangat2lah cuak skang ni..cuak yg terlampau...cuak yang smpai aku yg lapar dari pg tdi bleh jadik kenyang...
tapi biasela kalo dah keje ni..dalam sminggu tu mesti adenye hari untuk cuak..hehe..
kadang cuak sebab dateline dah dekat,kes esok dah tp afidavit hri ni baru nak fail..kadang cuak sebab bos soh wat lain tapi sbb silap dengar g wat bende lain...x pasal je kene...kadang kite dah wat betol dah..tapi dsebabkan moodnye x elok,kite gak yang kena..nasiblah...kalo x nak kena marah,tak nak kena bebel bukak bisness sdiri jadik boss..senang cerite..
kadang2 kes dah jalan,tp tibe afidavit yg kite wat tu ade salah plak..time ni kalo yg bawak kes tu baik legala sket..tapi kalo yg bawak kes tu terkenal ngan reputasi die yg cam best yg buatkan bkn je aku tp officemate aku yg dgr die brcakap ngan aku je pon dah kcut prut...haa taula padahnye ko...
tersiksanya hati,jantung,limpa dan segala isi prut aku...sabar jela..

Monday, March 15, 2010

power spekku...

aku skang tgh musykil..napela aku slalu jek brade dalam situasi yg x best??yg kdg2 buat aku rase cemasla,takutla,meluatla,gelila,nyampah gilerla..bla3..x kisahla kat mane2 aku pegi..(ok bukan tetiap harila..)..ats bas ke,lrt ke,komuter ke,kat asrama ke (dolu2)..
mase kat skolah dolu2 aku slalu trserempak ngan pak cik GS yg dok tgu pagi2 dpn pagar blakang skolah..dan tiap kali aku nmpak pak cik tu aku akn pcut cam org nmpak hntu..aku rase tu adlh punca mata aku stat rabun..mase time SPM pon aku ngan kwan2 aku kna kejar ngan pakcik tu..dahla time tu bulan puase..
aku ngan org gile aku xpe lg..kos pgi2 otw g skolah mmg aku mmg lalu dkat ngan port diorang..diorang ni jenis yg xkan kacau org kalo kite x kacau diorang..diorang wat hal sdiri je..tapi kalo org cam pak cik tu,tobat aku mmg xkan g dkat.
pastu mase aku kat matrik, len plak citenye..k, dpan bilik aku les,bawah blik aku pon les,sbrang bilik aku clubbing n smoking...dan aku slalu trsermpak diorang wat projek...k, blik aku ms tu tepi tgge,so,kalo bkak tgkap,org yg nek tge akn nmpak ape org kat dalam buat..nak2nye kalo yg dok kat katil ats (dble dcker)mmg sgt2la jelasnye..dan aku nak ngaku kat sini yg aku penah gak wat repot kat warden pasal bdak bilik bwah aku ni..skali je k..hehehe..bknnye ape,mase tu aku dah gilegeli ngan couple bwh bilik aku ni..ade stu ptang tu mase aku ngan kwan aku blik dri klas, mase tu hujan lbat gakla..tgh naik tge tu tibe kawan aku yg kat dpan ni terbrek mngejut..(nsib aku x jtuh)..kwan aku x cakap pape,pastu die trik aku dok tpi die soh tgk bdk wat "projek"..apekah "projek" i2??huhuhuhu..."projek" tu kalo nak classified cam cite kat tv aku rase 21sx kot...kehkehkeh3 aku mule2 trkejut gak tp pastu trgelak gak mase tu walopon tgh gli ank tkak..kwan aku soh wat derk je..tp ntah cane ntah aku blh g terrepot lak mase tu..maybe aku mmg bengang ngan bdak tu kot sblm2 ni..lgipon bende laknat camtu smpai biler nak wat derk je..nak wat cam kite x tau sdangkan kite thu bnde tu btol2 brlaku..mcm mane nti kalo Allah timpa bala mcm kisah kaum Nabi Luth dlu?..nauzubillah...
lpas tu adela bbrape kali lg aku trserempak ngan bnde2 camtu..kat uni..dlm lrt...even mat bangla wat projek ats bas pon pnah aku nmpk...sbb tu kot power spek aku mkin hri makin brtambah..(hehe..padahal byk sgt ngadap comp)
latest event,mase aku otw nk g keje,pak cik bas gaduh ngan foreigner..dahla aku dok seat dpan skali..brader tu plak bdiri btol2 dpan aku..huish...honestly aku ckp,mmg terketar tgn aku..takut tu..last skali pak cik bas tu jerit "get out from my bus" smbil tolak brader tu..bleh plak brader tu sblm trun ckap "this is not your bus"...hahaha..brader tu warning pak cik tu yg die akn cri pak cik tu nti..aku x taula lpas tu brader tu btol2 g carik ke tak..kalo korang nak gaduh smpai brdarah skali pon,suke hti korangla...yg penting bukan dpan aku..huhuhu...
lpas ni kalo boleh aku xnak dah tgk2 bende camni...aku xnak..aku xnak...aku xnak...AKU X NAK!!!!