Tuesday, November 2, 2010

komik dan aku..


video

Komik..aku start baca komik dari kecik lagi..boleh dikatakan aku belajar membaca dengan komikla..tak boleh nak kata apela kan..dah adik beradik semua laki.diorangla yg tukang belinya..aku tukang baca je.aku igt lagi, time tu komik yg paling popular macam cite Alam Perwira, Lingkaran Terkunci, Jejak Wira, Dewata Raya, Anak-anak Wira, Mutiara Naga (Dragon Ball), Misteri Naga (Dragon Quest), Dendam Kesumat, Juara Wira, Pendekar Laut macam2 lagila..time tu kalau dapat baca buku2 tu wah..cam hepi gilela..dahla gambar pon cantik2..hero hensem+macho+terer gile, heroin cun2..haha time tu kalo gaduh pukul2 ngan abang2 pon siap ada hikmat2 lagi..bak kata memang terikut habisla ngan komik ni..dan yang paling aku bengangnye abg ke-4 aku suka betol wat hikmat "toktok mata urat" kat tulang blakang..dan yang slalu jadi mangsanya akula..sakit woo..sampai skang pon kalo aku dok kat dapur ke, die still wat camtu..pastu kalo aku nak balas, sampai ke luar rumah die lari..tak padan ngan umur langsung..hehehe..

ok sambung cite..pastu start darjah 6 sampaila----aku plak start beli komik..tapi aku beli komik jepun..jadi kira fairla..abang2 aku bli komik Cina,aku tukang beli komik Jepun..antara komik yang memang kesayangan akula (sampai skang aku simpan) macam YuYu Hakusho, GS Mikami, Get Backers, Satria Pedang, 3x3 Eyes, Slam Dunk, Dr Slump, Penyiasat Remaja...macam2 lagila..tapi yang aku frustnye, Get Backers buku last aku x beli..huhuhu..g cari2 dah takde..nak order x terorderla plak..
pastu bila masuk uni, dah susah nak dapat komik2 cenggini (kat tempat aku kat tepi jalan je kot diorang jual komik2 camni)..sebabkan susah,aku pon stat beli Arena ngan Kreko sebab ada jual kat shop kat asrama..tu pon cam Chipsmore..jap ada jap takde..

Aku ingat lagi aku penah nangis gile2 kot pasal komik ni..masa tu aku balik cuti sem..balik2 je semua komik dalam almari aku semua dah takde..bile aku tanya adik aku die pon tak tau katne..habis satu rumah aku cari..bilik abang2 aku semua aku terjah..yela kot2 diorang amek baca x letak balik ke..kebetulan masa tu mak aku takde kat umah.pastu bila aku tanya ayah aku die cakap die dah buang semua komik2 tu..aku apa lagi..masa tu memangla sedih giler kot sampai tak terkata apa..memangla masa skolah menengah dulu ayah aku penah ugut nak buang komik2 tu semua tapi dah aku bleh masuk uni, die tak jadikla..tapi time tu masa die kate die dah buang tu memangla giler otak ngan hati aku..honestly aku cakap masa tu memang aku geram giler ngan ayah aku tapi aku senyap jela..dalam hati dok istighfar banyak2..aku tanya ayah aku kat mana die buang, die kata die buang kat tong sampah besar kat luar..gilenye aku time tu sampai aku ajak adik aku nek beskal g kat tong sampah tu...sampai kat situ aku tengok tong sampah tu dah licin..dah takde sampah dah..aku apa lagi..time2 tu jugak merembes habis air mata yang aku dok simpan dari tadi..balik2 rumah ayah aku wat derk je..aku memang mrajuk dahla..pastu nasib baik mak aku balik..pastu baru mak aku bagitau yang ayah aku sebenarnya memang nak buang komik2 tu tapi mak aku halang..jadiknya sebab geram mak aku tak kasik buang, ayah aku sorok semua komik2 tu bawah katil die..hahaha..pastu aku usahala angkat tilam segala bagai, punggah balik komik2 aku tu..dan untuk keselamatan komik2 tu,aku dengan jayanya hari tu jugak terus g beli kunci almari aku..huhuhu..oh ibuku..sungguh aku sayang kamu...(sayang ayah jugak)..

skang ni?huhuhu..skang ni kalo nak baca komik je aku donlot kat tenet..hehe senang, x payah berabis duit..yela kang kalo nak beli semua alamatnya memang x leh bli benda lainla jawabnya..novel lagi..huhu..bestnya kalo semua novel pon ada kat tenet..jimat duit aku..uhuk.

tapi abang2 aku still lagi beli komik2 Cina tu sampai skang..dan aku still lagi jadi tukang baca komik2 tu..(pedang setiawan,raja rimba..bilala ko nak abes???)