Friday, April 23, 2010

Bangga ke??

Ada sorang hamba Allah ni...die suke btol buruk2kan org..kalo cakap ngan die je,x sah kalo die x selitkan sket pape agenda yg burukkan org..kalo dgr dri cara die cakap tu, mcm org lain ni semua teruk..die sorang je yg betul..
tapi masalahnya dgn hamba Allah ni, sebelum die cakap pape, die slalu akn stat ngan mukaddimah die.."bukan nak burukkan orang,cuma nak bagi pengajaran..".die slalu akn stat camtu..tp masalahnya,kalo dah cerita tu siap bagitau nama,org tu keje mane,bahagian mane...x ke burukkan org macam tu??daripada nak jadikan pengajaran,cerita tu dah jadi bahan utk ngumpat plak...mcm mane kalau org yg diburukkan tu dah berubah?dah insaf?dah x buat lagi benda2 yg die cite tu?

kenapalah suka sangat nak buka cerita pasal org?best sangat ke buka aib orang?
kita kenalah ingat...kita dok burukkan orang,bukak aib orang,kita ni baik sangat ke?kat blakang kita macam2 orang dok cerita kita tak tahu.

sebab tula lebih baik senyap daripada banyak cakap tapi cakap benda2 yg boleh mendatangkan dosa...

ni sebagai peringatan untuk diri aku sndiri jugak...

Sunday, April 4, 2010

aku WANITA

rehat jap...
ok skang otak aku tgh pusing2 migrain cam ape je..tp disebabkan ade keje nak kene wat terpaksela jugak gagahkan diri utk berfikir sekadar yg mampu..aku kn tolong pgawai atasan aku crik point utk exm PTK die rabu nti...tp die nak isnin cos nak cek dlu..die assign kat aku tjuk pasal..hmm aku sbnrnye x brape igt tjuk die yg btol2..tp lbih kurang mcm wanita berjaya skang ni bukti pembangunan negara..mcm tu la lbih kurang maksud die..jenuhla aku dok cari article2 yg bleh aku rujuk..jumpela dlm 5,6 yg berguna utk aku..
aku sbnrnye x kisah nak bace smua tu..tp dalam keadaan kpala aku mcm ni mmgla bertambah sakit kpala aku.
bagi akula,aku stuju dgn tajuk tu..mmgla ianya salah satu bukti pembangunan negara...kalo kita tengok zaman dolu2 dgn zaman skang ni,jauh bezanya..dulu pompuan kejenya cuma kat dapur..nak kua g keje pon susah,nak blajar pon susah,even pompuan zaman dulu xde kebebasan bersuara..jadik mak jaga anak je kat umah...suami dan bapa punye hak seratus peratus atas diorang...atuk nenek moyang kita dulu masih berpegang tguh dengan adat resam yg kadang2 kita fikir x masuk akal...yela kita kn gak fikir zaman dulu camne zaman skang ni camne...zaman dah berubah...mentaliti org2 kita pon turut berubah...
bgi aku pembangunan negara kita berkembang sejajar dengan pencapaian wanita kat negara kita...sikit demi sikit pencapaian wanita kita diiktiraf..skang ni wanita punye hak yg same dgn laki2 dari byk segi..tpi kaum wanita jgnla plak over bile punye hak same rata skang ni...yg patut dihormati..hormatilah...yg patut disayangi...sayangilah..yg patut diTAKUTI..TAKUTIlah...jgn pulak kita takbur dgn nikmat dunia yg Allah bgi pinjam ni..gunalah sebaik2nya pluang yg dah diberi ni.

oklah..nak smbung bce artikel plak..

Friday, April 2, 2010

cam B2ST....

video

aku mmg tgh boring giler skang..igt nak g MPH ptang tadi tp hujan lbatla plak..so, antara agenda aku utk isi mase, kali ni aku nak promo kumpulan Beast @ B2ST..group bru bwh Cube ent. (Cube ni partner JYP ent.) aku dah dgr diorang nyanyi live..mmg boleh nyanyi btolla bdak2 ni..especially yoseob yg rmbut ptih tu.die nyanyi r&b n ballad lg best kot dri pnyanyi asal.. suke tgk diorang kat dance battle 2010 yg SuJu menang..mmg bestla diorang mnari..tapi b'cos diorang ni grup baru dan dance battle tu pminat kat studio yg undi so x mnangla..tapi papepon korang mmg talented...org slalu compare diorang ngan grup MBLAQ..grup bru bwah Rain..(salah sorang member die yg name Joon blakon jdik sanzo(kot name die??)i.e. Rain mase mude remaje dlm cite Ninja Assassin)xtaula nape diorang ni asek kena compare je..org asek nak laga2kan diorang..tapi diorang ni baek je sesame diorang..(ces macam tau2 je)..tapi bagi akula,kalo antara 2 grup ni aku lagi suke B2St ni..cos suare diorang best,mnari lagi best,rap diorang best..dan diorang ni mmg hard work giler..ade antara diorang yg pnah kene reject..tapi usaha lgi..ye..usaha tangga kejayaan!!!hehehehehe... (tapi aku suke lagu Bad Girl sket dr lagu ni)