Monday, November 29, 2010

bila hati dah panas..

salam..hari khamis hri tu masa blik keje naik bas Nadi, adala sorang akak/adik ni dok depan aku.Pastu husband die kot kol. disebabkan aku dok btul2 blakang die dan bagi sesape yang x penah naik bas Nadi, ada bas yg seat antara depan  n belakang xdela jauh sangat.jadinya nak x nak aku pon terdengarla jugak perbualan diorang..masa yang perlahan tu aku xdela dengar sangat tapi disebabkan sis kat depan aku ni makin lama makin kuat plak volume die, jadinya aku pon dengan scara x langsung pasang telinga..die marah kat suami die rupanya..bertekak kat dalam tepon sampaikan lepas tu satu bas kot leh dengar..dan yang paling syok tu, driver bas tu sampai tutup radio (busybodyla plak kan..huhu)..
yang aku nak sampaikan kat sini bukanlah isi pergaduhan antara die dan suami dia (walaupun aku tahu (accidentally)) lantak diala pasal apa..tapi yang aku nak bagitaunye, sangat x sesuai kalau nak gaduh ke bertekak ke, kat atas bas or mana2 public transport..dan x kisahla kalau anda bertekak berdepan ke or dalam tepon..sangat tak sesuai ok..memangla orang tak kenal kamu or husband kamu..tapi benda2 macam tu mengganggu orang sekeliling..nak2nye orang macam aku ni yang akan kecut perut dan berdebar giler dan sampai satu tahap boleh cam nak nangis bila dengar orang gaduh,bertekak,marah dan seumpama dengannya kat depan aku..mungkin dia marah yang teramat tapi x boleh ke tunggu sampai rumah dulu baru gaduh..aku x kisahla korang nak bertumbuk ke apa ke kat rumah tapi ni dalam public transport dok terjerit2 marah2 maki2 husband kamu ni apehal..silalah jaga maruah kamu dan suami kamu..mungkin sesetengah antara kita tak kisah benda2 camni kot..yang tak kisah tu lantak kamula...
(peringatan untuk diri aku sendiri nanti kalo dah kawen..huhu..)

Wednesday, November 24, 2010

Terima kasih kamu...

Manusia ni ada macam2 jenis,macam2 perangai..setiap orang punya perangai masing2..punya tabiat dan kesukaan masing2. Kalau semuanya sama je, mesti tak best kan? Bayangkan kalau kat dunia ni semua orang pakai baju yang sama, kereta sama, rumah sama, warna sama, spek sama, kasut sama..hahahaha memang macam pelik je rasa kan? tak best langsung!!! Macam jugak adik beradik, bayangkan kalau ada 3 beradik dan semua suka pada orang yang sama..Haa..tak ke naye kalo camtu? Dalam hidup ni mesti kena ada variety..barulah dinamakan “hidup”..Sifat dan perangai pun semua lain2..mungkin ada yang kebetulannya sama..tapi x semuanya 100% exactly the same.

Jadi, jangan dihina atau dikutuk orang yang punya perangai yang pelik ataupun perangai yang lain dari kita..kalau kita tak boleh terima perangai atau sifat dia pon, apa hak kita untuk kutuk orang sesuka hati? Kita dok kutuk orang, kita ni sempurna sangat ke? Baik sangat ke? Kita tak suka perangai dan cara dia, orang lain pon mesti ada yang tak suka dengan perangai dan cara kita…bayangkan kalau orang kutuk kita, apa kita rasa? Sedih tak? Mestilah sedih..kadang2 sampai marah gile kan?sesetengah orang mesti fikir “ikut suka hati akula..ko sibuk pehal?bukannya aku susahkan ko…etc”..haa..kalau kita sendiri takleh terima kutukan orang lain, jadi janganlah kita sendiri jadi pengutuk…

Tapi lain pulak dengan teguran dan pandangan…selalunya teguran dan pandangan tu bertujuan untuk kebaikan kita..tapi dengan syarat orang yang memberi teguran dan pandangan tu mestilah guna cara yang berhemah. Kalau tak kena cara, teguran dan pandangan pon boleh dianggap sebagai kutukan. Kadang-kadang tak ramai yang boleh terima dengan baik teguran dan pandangan orang lain. Biasalah manusia..kadang2 ego tinggi sangat. Tapi apa salahnya kan kalau berlapang dada terima pandangan dan teguran orang lain? Setiap teguran dan pandangan tu untuk kebaikan kita juga..lainlah kalau yang bertentangan dengan Islam..itu memang tak patut terima.. contohnya kalau kita pakai tudung besar yang menutupi apa yang wajib ditutup dan baju besar yang memang tak menampakkan shape langsung..pastu ada kawan kita bagi pandangan suruh kita ubah penampilan suruh kita pakai baju yang bershape bagi nampak moden sikit ke,tudung singkat yang menampakkan segala apa yang ditutup sebelum ni, lilit2 sanggul tinggi macam ada buah tembikai kat dalam tudung ke..haa, itu memang tak best…ubah penampilan tak salah, tapi jangan yang terlampau dan bertentangan dengan Islam sehingga meninggalkan syak di hati orang yang melihat..

Kalau teguran dan pandangan yang membina, patutlah kita terima dengan baik..yang mana kita boleh ubah, kita ubahla..tapi kalau memang kita tak leh ubah dan apa yang kita tak leh ubah tu tak mendatangkan mudarat pada kita dan orang lain..takpela..jangan dipaksa diri..take it slow..



Saturday, November 20, 2010

Selesanya ber"sila"...

Saudari,

-Sila cari tempat yang sesuai untuk berbual dan bukan menghalang laluan orang ramai. (dan sila bagi laluan kat orang lain dan bukannya menjeling bila orang minta lalu).

-Sila cover gelak kamu dan jangan mengilai macam ----- di tempat2 awam yang kebanyakan orang sekeliling ialah orang2 tua dan anak2 kecil yang sedang "cuba" untuk tidur.(walaupun takde orang tua silalah jaga adab kamu sebagai muslimah yang bertudung).

-Sila jangan potong barisan.(kesianla kat orang lain yang dah lama beratur tapi kamu senang2 je menyelit).

-Sila jangan buat cerita macam2 dan mengumpat sana sini sedangkan kamu tak tahu pun kesahihan cerita yang kamu jaja tu. (walaupun cerita tu betul,kenapa kamu nak burukkan orang lain?bertambah2 dosa kamu).

-Sila jangan bermuka-muka dan ambil kesempatan dengan kesusahan orang lain. (kalau kamu tak suka dengan seseorang, tak perlu bising2 menghasut sana sini, cukup sekadar kamu diam saja..kamu tak suka tak semestinya orang lain pun punya pandangan yang sama dengan kamu. Jangan kerana cerita kamu menyebabkan namanya tercemar..).

-Sila berlapang dada dan bersangka baik dengan setiap perkara ataupun kata2 yang disampaikan. (mungkin mereka tidak berniat buruk..dan bukankah setiap yang terjadi itu ujian dari yang maha Esa supaya kita sentiasa beringat?)

-Sila jangan bercakap besar dan bermegah-megah mencanang dan mengutuk segala bagai kiranya kamu tidak mampu ataupun tidak pernah melakukan apa yang kamu hebahkan.(kamu bercakap dan mengutuk orang lain mengenai solat dan aurat walhal solat dan aurat kamu pun tidak terjaga..tidak salah untuk kamu mengingatkan orang lain mengenai pekara tersebut tapi janganlah kamu mengutuk sehingga tersebar keaiban orang lain. Kita saling ingat mengingati dan muhasabah diri).

Kita insan biasa bukanlah sempurna...
kita punya banyak cela...
tapi di dunia, kita bukanlah sebatang kara...
kita punya saudara yang boleh diajak berbicara...
kita punya mereka yang menyayangi kita...
takkan mereka biarkan kita hanyut di lautan dosa...
kerana tujuan dan impian kita adalah bersama diSyurgaNya...

Wednesday, November 17, 2010

Aidiladha 2010...

Salam...hari ni kali kedua aku tak balik beraya kat kampung time raya korban..first time mase kat U dulu..time tu tak balik cos time exam..ingat lagi pagi2 aku, khairul a.k.a kak mad ngan firdaus a.k.a kak wan p solat raya kat masjid  UIA ngan students foreigner..tapi nasib baikla ramai gak student kite yang x balik raye macam kitorang..pastu lepas solat raye, cadangnye nak g makan kat HS Cafe tapi kedai yang bukaknya satu je..tu pon ramai foreigner ngah tgu nak makan..lastnye kitorang bawak diri ke tasik..dudukla kami bertiga melayan perasaan kat situ..sambil2 lepas tu memasing kol parents memasing...sedih2la sekejap tapi takdela sampai nangis..kebetulan plak kat seberang tasik adela plak satu couple ni ngah dok "mesra2" terlebih yang buatkan mood kitorang mmg spoil habisla..lastnye kitorang wat keputusan utk g JJ Wangsa Maju..jadiknye satu hari tu dari pagi sampai ke petang kitorang beraya kat JJ..dekat maghrib baru balik..dan malam tu memang rezeki murah sangat bila kengkawan yang umah dekat datang bawak makanan dari rumah..dapatla merasa rendang, ketupat segala bagai..Alhamdulillah..
Tapi time tu aku tak sedih sangat sebab memang dari awal lagi dah niat tak nak balik...
ini kali kedua aku tak balik raya..bukan tak nak balik tapi...
kes die camni..dah sebulan aku beli tiket balik raye..aku beli tiket 16/11 jam 9.25 pagi naik kat Putrajaya Sentral bas Skyview..aku sampai kat sentral kol 8.50 pagi..aku tunggu sampai pukul 9.30 pastu aku g tanya kat kaunter bas..die kate bas tak datang lagi..jadinya aku g tunggu lagi..tunggu punya tunggu sampai 10.30 aku dah rasa lain macam dah..tengok sekeliling pon dah takde orang yang macam nak balik kampung..tinggal aku ngan sorang mamat ni je..pastu aku tengok mamat tu p kaunter pastu terus angkut bag naik lif..aku dah tak sedap hati aku g tanya kat kaunter..kat sebelah kaunter tu ade 3 orang budak pompuan lain yang dok tgu bas..aku x taula kalo diorang pon tengah tgu bas yg sama ngan aku...brader kat kaunter tu kate bas ade 3 buah rosak..pastu die kate bas aku dah jalan..dah lepas dah!!!aku dah pening dah..bila masa plak bas tu datang??tadi kate tak sampai lagik..aku dari kol 8.50 dok tercongok tunggu kat situ pastu tiap kali bas datang aku g tengok takde plak bas aku...nak kata aku g toilet memang aku takde g memane...arrrghhh!!!!!!!bile aku cakap camtu..brader tu memang nak salahkan aku kata aku tak tengok...
aku tanye gak ade lagi tak tempat kosong utk malam ni ke pagi esoknye ke tapi nak wat cane dah time raya camni memang takde kosongla..lastnya aku memang pasrah jela angkut bag naik bas rapid balik ke Cyber semula..malas aku nak bertekak ngan die sebab aku tau lastnye mesti die kate aku jugak yang salahnye..
masa tu memang aku tengah tahan nangis dah..aku sangat2 excited kot nak balik beraya kat kampung..plak tu abang no3 aku nak wat Aqiqah utk anak sulong die...aku tak kol mak aku lagi mase tu cos aku tau kalau aku kol time tu memangla habis satu bas tu bleh tengok aku nangis..
sampai je umah aku terus kol mak aku...tapi mase ayah aku angkat phone aku bleh cakap lagi tapi bila mak aku cakap helo je aku terus takleh nak bersuara langsung..aku menangis gile2 dulu time tu sampaikan mak aku pon naik risau..lepas tu baru aku leh cite kat mak aku apa yang jadi..mak aku cool je dengar aku cite (aku tau mak aku sedih tapi disebabkan die dengar aku nangis gile2,tu yang mak aku tak tunjuk yang die sedih tu..)..
mak aku kata takpela..semua yang jadi tu bersebab..mungkin ade hikmahnya aku tertinggal bas..mungkin bas tu ade pape ke,tersekat banjir ke,ape ke..(aku tau mak aku nak tenangkan hati aku)..
lepas aku dah ok sket mulala siri sakat menyakat dari abang ngan ayah aku..mula2 ayah aku kol..aku angkat je terus ayah aku nyanyi lagu dendang perantau..hahahahahaha..memang masa tu aku tak jadik sedih dah..pastu abang no4 aku plak kol..aku ingatkan apela..tapi bila aku angkat tepon,die gelak je pastu terus die letak tepon..
tapi pagi tadi masa aku kol mak aku,aku cakap ngan abang2, adik ngan ayah aku dulu..mintak maaf through phone jela..semua hepi2 makan nasi beriani mak aku wat..(rugi!!!!!!!!)aku pon tumpang hepi bila diorang semua hepi..Tapi aku sedih giler masa mak aku cakap masa die g solat sunat aidiladha, bila die dengar takbir die nangis teringat kat aku..waaaaaa!!!!!aku pon sedih jugak!!!!dan2 tu aku nangis..murah sungguh air mata aku 2 hari ni..tapi takpe,murah untuk mak ngan ayah aku tak rugi..

Aku kalau dah memang dari awal lagi aku tau yang aku tak balik,aku takkan sedih sangat..sebab xde pape expectation..tapi bila time aku memang sooooo excited nak balik,dan dah rancang segala bagai..siap aku beli tudung baru lagi untuk mak aku..memang aku sedih sangat99..

Tapi papepon..SALAM AIDILADHA...

Monday, November 15, 2010

family day

12-14/11/2010 family day kat AnCasa Resort Telok Kemang, PD..walaupon memang malas yang amat nak p sane tapi sebabkan aku teramatla suka benda free jadinya kugagahkan jua jejak ke sana.yela,bila lagi nak merasa dok kat resort ****,***** kalo x time camni..
overall tempat tu memang best..dapat apartment 3 bilik yg besar..dok plak 3 org je.dapur pon besar..semua cukup lengkap ngan peti ais, meja makan, cabinet segala bagai..washing machine ngan dapur je takde..
makanan plak walaupon x berapa banyak choice tapi best..sambal belacan best..semua bestla..ala2 kampung..ulam pon banyak..sedap2.
kalo family day cam biasala pagi2 lepas breakfast n amek gambar reramai ade telematch..mase ni mmg semua kn join kecuali yg pregnant n kena jaga baby..aku rasa permainan paling buruk lantak sepanjang aku join family day kat memane ialah "chicken run"..pemain kena kepit bola kat celah kangkang,dan kedua2 belah ketiak pastu kena lari atau lompat...tobat memang lepas ni aku xkan main dah game ni..dalam dok geram tu dapat gak group aku no 2 overall dari 6 group len.
pastu petang tu reramai turun lawan bola tampar..huhu last aku main bola tampar masa darjah 5 dolu..best2 walaupon lepas tu tangan aku lebam sampai hari ni x hilang..lepas habis tu reramai g makan ABC kat tepi pantai..teringin gak nak main banana boat tapi mak aku awal2 dah pesan jangan main air laut..huhu..terbantut niat.
malam tu macam biasala dinner, semua pakai cantik2 walaupun tahun ni takde tema dan takde hadiah untuk dress tercantik..ada pertandingan karaoke,cabutan bertuah yang hadiahnya banyak giler tapi satu pon aku x dapat..
Tapi dalam dok hepi2 tu ade gak benda x best yang jadik..ni masalah bila si pemberi x sedar yang kata2 dia tu dah buat si penerima terase hati..macam2la..walaupun bagi aku yang sebagai pendengar je ni memang raser benda tu gurauan je tapi hati masing2 kan..interprete pon lain2..mungkin si penerima tu tak faham ataupun memang dia dah ada masalah lain time tu..jadinya campur2 semua benda tu yang buatkan die jadik sensitif amat tu..dan benda yang aku rasa kecik ni dah terbawak2 ke opis hari ni..sampaikan bila si pemberi ni tegur pon die bleh wat derk je..bagi aku benda yang dah lepas tu biarlah..lagipun si pemberi dah minta maaf pon walaupun die takde niat untuk kecikkan hati si penerima ni..tapi siapalah aku untuk bagi pandangan ataupon nasihat kat orang yang lebih senior dari aku..habisnya kat sini jela.

Overall family day kali ni kalau bukan disebabkan bola tampar ngan ABC aku bagi 45% je..tapi sebabkan benda 2 tu aku bagi 70%.

Thursday, November 11, 2010

lewat...

Sudah lewat…
masih tercari-cari..masih ternanti-nanti..masih tertanya-tanya…

Sudah lewat…

masih tidak punya jawapan…

Sudah lewat…

senyum masih ada..serinya pula tiada…

Sudah lewat…

mata sudah kering..hati terus menangis…



Sudah lewat…

Wednesday, November 3, 2010

"kamu"

Penat aku penat…

Penat hati dan akal…

Penat memikirkan kamu…

Kutanya hati..kutanya akal..

Kutahu kamu ada disitu…

Tapi kenapa diam padaku?

aku perlu kamu…

Kerana kamu harapanku…

Tanpa kamu hanyutlah aku…

Tanpa kamu musnahlah hidupku…

Tanpa kamu semua pengorbanan dan usahaku jadi debu…

Kamu yang diam di situ…

Bersuaralah padaku…aku perlu kamu…



Tuesday, November 2, 2010

komik dan aku..


video

Komik..aku start baca komik dari kecik lagi..boleh dikatakan aku belajar membaca dengan komikla..tak boleh nak kata apela kan..dah adik beradik semua laki.diorangla yg tukang belinya..aku tukang baca je.aku igt lagi, time tu komik yg paling popular macam cite Alam Perwira, Lingkaran Terkunci, Jejak Wira, Dewata Raya, Anak-anak Wira, Mutiara Naga (Dragon Ball), Misteri Naga (Dragon Quest), Dendam Kesumat, Juara Wira, Pendekar Laut macam2 lagila..time tu kalau dapat baca buku2 tu wah..cam hepi gilela..dahla gambar pon cantik2..hero hensem+macho+terer gile, heroin cun2..haha time tu kalo gaduh pukul2 ngan abang2 pon siap ada hikmat2 lagi..bak kata memang terikut habisla ngan komik ni..dan yang paling aku bengangnye abg ke-4 aku suka betol wat hikmat "toktok mata urat" kat tulang blakang..dan yang slalu jadi mangsanya akula..sakit woo..sampai skang pon kalo aku dok kat dapur ke, die still wat camtu..pastu kalo aku nak balas, sampai ke luar rumah die lari..tak padan ngan umur langsung..hehehe..

ok sambung cite..pastu start darjah 6 sampaila----aku plak start beli komik..tapi aku beli komik jepun..jadi kira fairla..abang2 aku bli komik Cina,aku tukang beli komik Jepun..antara komik yang memang kesayangan akula (sampai skang aku simpan) macam YuYu Hakusho, GS Mikami, Get Backers, Satria Pedang, 3x3 Eyes, Slam Dunk, Dr Slump, Penyiasat Remaja...macam2 lagila..tapi yang aku frustnye, Get Backers buku last aku x beli..huhuhu..g cari2 dah takde..nak order x terorderla plak..
pastu bila masuk uni, dah susah nak dapat komik2 cenggini (kat tempat aku kat tepi jalan je kot diorang jual komik2 camni)..sebabkan susah,aku pon stat beli Arena ngan Kreko sebab ada jual kat shop kat asrama..tu pon cam Chipsmore..jap ada jap takde..

Aku ingat lagi aku penah nangis gile2 kot pasal komik ni..masa tu aku balik cuti sem..balik2 je semua komik dalam almari aku semua dah takde..bile aku tanya adik aku die pon tak tau katne..habis satu rumah aku cari..bilik abang2 aku semua aku terjah..yela kot2 diorang amek baca x letak balik ke..kebetulan masa tu mak aku takde kat umah.pastu bila aku tanya ayah aku die cakap die dah buang semua komik2 tu..aku apa lagi..masa tu memangla sedih giler kot sampai tak terkata apa..memangla masa skolah menengah dulu ayah aku penah ugut nak buang komik2 tu semua tapi dah aku bleh masuk uni, die tak jadikla..tapi time tu masa die kate die dah buang tu memangla giler otak ngan hati aku..honestly aku cakap masa tu memang aku geram giler ngan ayah aku tapi aku senyap jela..dalam hati dok istighfar banyak2..aku tanya ayah aku kat mana die buang, die kata die buang kat tong sampah besar kat luar..gilenye aku time tu sampai aku ajak adik aku nek beskal g kat tong sampah tu...sampai kat situ aku tengok tong sampah tu dah licin..dah takde sampah dah..aku apa lagi..time2 tu jugak merembes habis air mata yang aku dok simpan dari tadi..balik2 rumah ayah aku wat derk je..aku memang mrajuk dahla..pastu nasib baik mak aku balik..pastu baru mak aku bagitau yang ayah aku sebenarnya memang nak buang komik2 tu tapi mak aku halang..jadiknya sebab geram mak aku tak kasik buang, ayah aku sorok semua komik2 tu bawah katil die..hahaha..pastu aku usahala angkat tilam segala bagai, punggah balik komik2 aku tu..dan untuk keselamatan komik2 tu,aku dengan jayanya hari tu jugak terus g beli kunci almari aku..huhuhu..oh ibuku..sungguh aku sayang kamu...(sayang ayah jugak)..

skang ni?huhuhu..skang ni kalo nak baca komik je aku donlot kat tenet..hehe senang, x payah berabis duit..yela kang kalo nak beli semua alamatnya memang x leh bli benda lainla jawabnya..novel lagi..huhu..bestnya kalo semua novel pon ada kat tenet..jimat duit aku..uhuk.

tapi abang2 aku still lagi beli komik2 Cina tu sampai skang..dan aku still lagi jadi tukang baca komik2 tu..(pedang setiawan,raja rimba..bilala ko nak abes???)

Monday, November 1, 2010

petang otak kacau dot dot dot II

salah?kenapa perlu salah?...
itu salah..ini salah..
habis mana yang tak salah?...
kamu kata begini...
dia kata macam tu...
mereka kata macam ni...
habis apa kata aku?

aduh..otak pusing lagi...